Projektet Språkstyrka syftar till att revitalisera det finlandssvenska teckenspråket. Det omfattar insatser särskilt för att stödja familjer och skolor.
Specialsakkunniga Marika Rönnberg vid Finlands Dövas Förbund bloggar om hur situationen ser ut för Folkpensionsanstaltens tolktjänst. Under höstens lopp har dövförbundet fått stora mängder respons om problemen med tjänsten.
Julnumret når läsarna strax efter självständighetsdagen. I det kan du läsa bland annat om hur det är delta i en danstävling på tv och om påverkan i sociala medier.
Efter två undantagsår arrangeras festmottagningen på självständighetsdagen på traditionellt sätt igen. I år deltar också teckenspråkiga gäster i festen.
Processen som styrelsen i Finlands Dövas Förbund inledde 2016 framskrider till ett nytt skede då den arbetsgrupp som tillsatts av statsrådet påbörjar sitt arbete. Därutöver ställer organisationernas gemensamma vägkarta klara absoluta villkor för processen.
Statsrådets kansli tillsatte en arbetsgrupp den 26 oktober 2022 med uppgift att i enlighet med statsminister Sanna Marins regeringsprogram bereda inledandet av en statlig försoningsprocess i fråga om kränkningar av döva rättigheter i Finlands historia.
Ombudsmannen rekommenderar att hörselrehabiliteringen vid sjukhusen ska stödja döva och hörselskadade barns möjligheter att lära sig teckenspråk. Teckenspråken ska också ses som lika värdefulla som de talade språken.
Årets tredje nummer av Dövas tidskrift når prenumeranterna sista veckan i september. I det kan man läsa bland annat om de nya rekommendationerna som gäller hörselrehabilitering av barn.
I det här inlägget i bloggen Med vaken blick redogör Finlands Dövas Förbunds specialsakkunniga Pirkko Selin-Grönlund för förbundets arbete i fråga om rättighetsbevakning.
Varje år dyker det i gatubilden upp personer som påstår sig samla in pengar för döva, eller ger sig ut för att själva vara döva. Finlands Dövas Förbund har ingenting med den verksamheten att göra.