Vi alla behöver upplevelser av samhörighet
Teckenspråkiga kamratverksamhet erbjuder en meningsfull kontakt för döva och är välbehövligt för medlemmar av minoriteten.
Understöd teckenspråkig kamratverksamhet.
Var en teckenspråksvän — donera!
Teckenspråket är nyckeln till att likvärdiga rättigheter och möjligheter ska förverkligas för döva. Men vårt samhälle tar inte hänsyn till teckenspråk eller de dövas behov på ett likvärdigt sätt.
Genom att donera stödjer du vår verksamhet och bidrar till det viktiga arbetet för de mänskliga rättigheterna.
Varför behöver vi ditt stöd?
Vårt samhälle fungerar i hög grad på de hörandes villkor. Många tjänster som vi kanske tar för givna är mycket svåra eller till och med omöjliga för döva att få tillgång till. Om det finns hinder för lika rättigheter måste man arbeta för att undanröja dem.
Diskriminering på arbetsmarknaden, till exempel på grund av fördomar och brist på information hos den hörande majoriteten, innebär förlorade möjligheter och krossade drömmar för döva. Döva behöver information om sina rättigheter och stöd för att kunna hävda dem.
Mycket information når inte ut till döva eftersom den endast produceras på finska. För personer med finskt teckenspråk som modersmål är den skrivna finskan ett andraspråk – alla har inte tillräckligt språkkunskaper för att förstå svåra texter. Information och rådgivning måste också finnas tillgänglig på teckenspråk.
Upprepade kommunikationsutmaningar med hörande, ackumulerade erfarenheter av diskriminering och den ständiga kampen för sina egna eller sina barns språkliga rättigheter orsakar och upprätthåller stress hos döva. Kamratstödjande aktiviteter har visat sig ge påtaglig lindring av minoritetens stress.
Bli månadsdonator?
Som månadsdonator hjälper du till att säkerställa kontinuiteten i vårt arbete.
Vad åstadkommer vi med din donation?
Läger som ger kamratstöd och samhörighet
Nya vänner och delade upplevelser är en enorm resurs för döva barn och unga.
Servicehandledning på teckenspråk
Teckenspråkigt stöd för tjänster som är svårtillgängliga för döva.
Arbete för att förverkliga språkrättigheterna
Påverkansarbete på såväl riks- som gräsrotsnivå.
Teckenspråksarbete i utvecklingsländer
Teckenspråket ger döva i utvecklingsländer möjlighet till ett bättre liv.
Jag har inga nära vänner i min hemstad, för här kan ingen av mina jämnåriga teckna. Jag är den enda döva i min skola. Men jag har många kompisar som bor annanstans, till och med utomlands, och vi ringer videosamtal nästan varje dag. De flesta har jag lärt känna på Finlands Dövas Förbunds läger. Vardagen i Uleåborg är ganska ensam och därför väntar jag med stor iver på lägren och träffarna.
– Riina, 13 år, Uleåborg
Teckenspråket förändrade vårt liv och öppnade en hel värld av nya möjligheter för vår dotter! Servicehandledaren på Finlands Dövas Förbund var en oumbärlig hjälp när vi letade efter de rätta lösningarna för vår dotters skolgång och ansökte om tjänster som vi hade rätt till. Utan servicehandledaren hade vi varit fullkomligt rådvilla.
– Hanna Helanen-Pöntinen, Kotka
Fram till att jag fyllde åtta var jag helt språklös, för som döv lärde jag mig inte min ensamstående mammas språk och ingen lärde mig teckenspråk. Mitt liv förändrades helt när jag fick komma till dövskolan Mountain View och umgås med teckenspråkiga barn. Äntligen började jag förstå och lära mig! Mitt liv fylldes med så mycket glädje när jag kom in i den teckenspråkiga världen – jag var inte ensam längre, utan en del av teckenspråksgemenskapen!
– Naomie, 11 år, Malawi