Teckenspråkig kompisverksamhet

Behöver du stöd i din vardag? Saknar du teckenspråkigt sällskap? Eller vill du utbilda dig till en frivillig stödperson? Finlands Dövas Förbunds kompisverksamhet är verksamhet på teckenspråk som erbjuder och utbildar frivilliga stödpersoner med kunskap i teckenspråk.

Vad är kompisverksamhet?

Kompisverksamhet är frivilligverksamhet på teckenspråk.

Genom oss kan du:

  • få en stödperson
  • delta i en e-kompisgrupp där du kan samtala med andra under handledning av en frivillig
  • ställa upp med egenspråkigt pratsällskap och hjälp i vardagen för sådana teckenspråkiga som behöver det

På den här sidan hittar du mer information om allt detta.

Är du intresserad?

Kontakta gärna vår frivilligkoordinator Aliisa Lehtonen för att fråga hur du kan få en stödperson, delta i en e-kompisgrupp eller bli en stödperson själv. Tveka inte att ta kontakt!

En egen stödperson

Vad gör man tillsammans med stödpersonen?


Stödpersonen är din hjälp i vardagen. Ni kan göra många olika saker tillsammans. Ni kan gå på promenad, till butiken eller på kafé. Ni kan också prata över en kopp kaffe hemma hos dig. Ni kan spela brädspel, badminton eller något annat. Tillsammans med stödpersonen kan du också besöka olika evenemang eller komma till föreningen. Ni kan komma överens tillsammans om vad ni vill göra.

Vilka är stödpersonerna?


En stödperson kan vara döv, ha nedsatt hörsel eller vara hörande. Alla stödpersonerna är bra på att teckna och har fått Vivas utbildning för frivilligverksamhet.

Stödpersonerna är också frivilliga: de får ingen lön. De har också tystnadsplikt.

Var i Finland kan jag få en stödperson?


Vi verkar i hela Finland. Du kan alltså ansöka om en stödperson oberoende av var i Finland du bor.

Om det inte finns en stödperson i ditt område just nu kan vi erbjuda dig en stödperson på distans. Då håller ni kontakt till exempel på Skype eller WhatsApp.

E-kompisgrupper

Vad är e-kompisgrupp?


Syftet med e-kompisgruppen är att erbjuda en mötesplats för likasinnade personer som använder teckenspråk. Genom e-kompisgruppen kan man hitta gemensamma samtalsämnen och kanske även nya bekantskaper.

Gruppen träffas 6 gånger under våren eller hösten. Gruppen består av 6-8 deltagare som väljs ut genom ansökan. Gruppen leds av 1-2 frivilliga stödpersoner.

Hur samlas grupperna?


Grupperna samlas huvudsakligen online, vilket möjliggör deltagande oavsett var man bor. Om det finns tillräckligt med deltagare på ett visst område kan grupperna också träffas fysiskt.

Grupperna kommer att ha en gemensam faktor som används för att sammansätta gruppen, vilket gör det enklare att ansöka om att delta i en specifik grupp.

Nuori mies hyppää kulkukkäytävällä iloisesti korkealle ilmaan

Hur kan jag delta?


Information om nya e-kompisgrupper kommer att finnas tillgänglig i vår evenemangskalender och på våra sociala mediekanaler, så det är en bra idé att följa dem!

Bli frivillig!

Är du intresserad av att bli en stödperson?


Vill du pigga upp vardagen för en teckenspråkig senior? Vill du utöva en hobby tillsammans med en ung döv person? Stödpersonen har mycket stor betydelse i en människas vardag. Stödpersonen är en lyssnare för senioren, en hobbykamrat för den unga och en rollmodell för barnet.

Det finns ett ständigt behov för frivilliga som behärskar teckenspråk. Allt vi begär är din tid – det är det mest värdefulla du kan ge.

Seniori-ikäinen nainen pelaa korttia tukihenkilön kanssa kotonaan.

Varför behövs du?


Det finns personer som använder teckenspråk och behöver stöd i vardagen. Äldre personer som inte vågar gå ut ensamma av rädsla för att falla. Ungdomar som skulle vilja prova på en ny hobby men behöver någon att göra det med. Barn som saknar en lekkamrat som använder teckenspråk. Döva personer som skulle vilja delta i evenemang och föreningsverksamhet men inte vågar gå ensamma. Som stödperson kan du göra en positiv påverkan på dessa människors vardag.

Hur kommer du igång?


Först går stödpersonerna en avgiftsfri veckoslutskurs. Före det intervjuas alla intresserade.

Du får också delta stödpersonernas gruppträffar, tilläggskurser och rekreationsprogram. Du behöver inte vara ensam med dina funderingar, för vi stöder dig i din verksamhet.

Vill du få veta mera? Ta kontakt!

Är du intresserad av andra frivilliga insatser?


Finlands Dövas Förbund arrangerar olika aktiviteter där personer som använder teckenspråk och personer med kunskap i teckenspråk behövs! Du kan arbeta som frivillig med äldre döva, barn och ungdomar, stödja teckenspråkiga kulturevenemang, utbilda dig till en regional kamrathandledare för digitala ärenden eller delta i verksamheten för din lokala dövförening.

Se vad du kan delta i!