Finlands Dövas Förbund administrerar två avgiftsfria nätordbokstjänster i finlandssvenskt och finskt teckenspråk, Suvi och SignWiki. Vi samarbetar också med andra som producerar teckenmaterial.
Ordboksarbetet
Suvi – nätordboken i finländska teckenspråk
Materialet i Suvi baserar sig på teckenspråksforskning. Innehållet är granskat och redigerat i ordboksform av dövförbundets ordboks- och språkrådgivningsexperter. Arbetet finansieras av Undervisnings- och kulturministeriet.
Suvi är till nytta både för dem som har någotdera av våra nationella teckenspråk som modersmål och för teckenspråksstuderande. Tecknens grundformer kan också användas som stödtecken och vid tecknat tal.
Det går att söka i ordboken med svenska eller finska ord eller utgående från tecknets struktur. Man kan också bläddra i olika teckenlexikon.
Vi producerar årligen nytt material på båda teckenspråkens sidor.
SignWiki – wikiordböckerna i finländska teckenspråk
Språkbrukarna kan själva producera innehåll till wikiordböckerna i det finlandssvenska och finska teckenspråket. SignWiki kan fritt användas av alla. Finlands Dövas Förbund administrerar webbplatsen men ordböckernas innehåll består av det teckenspråkiga videomaterial som språkbrukarna själva vill ha där. Det finns till exempel enskilda tecken, meningar, berättelser och frågesporter.
Vill du
- lära dig att producera teckenvideor för SignWiki?
- lära dig att använda SignWiki på ett mångsidigare sätt?
- att vi ska ordna en verkstad på din hemort?
Ta kontakt med vår SignWiki-koordinator!
Aktuellt
Finlandssvenskt teckenspråk
Janne Kankkonen
Maja Andersson
Finskt teckenspråk
Pia Taalas
Päivi Mäntylä
Leena Savolainen
Hirns ordböcker (1910-1916)
På Suvi-sidorna med finskt teckenspråk kan du också bläddra i Finlands äldsta teckenspråksordbok Kuuromykkäin viittomakieli Suomessa – De dövstummas åtbördsspråk i Finland.
I den här ordboken avbildas veterligen den äldre språkform som användes innan det finska och det finlandssvenska teckenspråket utvecklades till två skilda språk.