På denna sida kan du bekanta dig närmare med språkets situation enligt olika teman. Här finns information om hurdana projekt man har genomfört och vilka åtgärder man har vidtagit. Vilken verksamhet finns för att stärka språket och dess ställning. Innehållet ger även en inblick i framtidsplaner.
Det ansågs länge att vi i Finland har endast ett teckenspråk, det finländska teckenspråket. Finskt och finlandssvenskt teckenspråk sågs som språkets två huvuddialekter. Det första forskningsprojektet i finlandssvenskt teckenspråk genomfördes 1998–2002 och man studerade främst språkets lexikon (teckenförråd). Studien visade på många unika drag i språket, och som en följd av forskningsresultaten förklarade föreningen Finlandssvenska teckenspråkiga rf. år 2005 det finlandssvenska teckenspråket som ett eget språk. Enligt en kartläggning från år 2015 finns det ca 90 döva personer i Finland som har språket som sitt modersmål. Därtill finns det språkanvändare både i Finland och Sverige. Finlandssvenska teckenspråket är deras modersmål, andra eller främmande språk. För tillfället vet man inte deras exakta antal.
År 2013 konstaterades språket vara allvarligt hotat enligt Unescos kriterier för hotade språk. Det är ett av de minsta autoktona (inhemska) språken i Finland. Justitieminsiteriet gjorde år 2016 en utredning om språkets helhetssituation. Utredningen visade att språket kommer att dö ut i fall revitaliserande åtgärder inte vidtas inom kort.
Revitalisering med statliga medel påbörjades år 2015 och har fortsatt med fler projekt sedan dess.