Längd: 08:59
Textning: Svenska
Språk: Finlandssvenskt teckenspråk

Finlands Dövas Förbunds nyhetsöversikt 20.1.2023

Finlandssvensk och döv – en osynlig minoritet

Finlandssvenska teckenspråkiga rf:s dröm om att berätta om finlandssvenska dövas liv har blivit sann! Filmen Finlandssvensk och döv – en osynlig minoritet har premiär lördagen den 28.1 på Malms kulturhus kl.13-17. Filmvisningen är kl. 14-15 och därtill blir det paneldebatt samt mingel med dryck och tilltugg.

Alf, Elin, Julia, Maj-Lis och Robin berättar om hurdant det är att vara finlandssvensk och döv, om identitet, språkhinder, utmaningar och gemenskapens betydelse. Ta ett smakprov med att se filmens trailer och finns även information på finska, länkarna hittar du intill.

Följ med genom att beställa biljett på Lippupiste.fi, länken hittar du intill.

Språkstyrka fick fortsatt finansiering

Projektet Språkstyrka, som arbetar med revitalisering av det finlandssvenska teckenspråket, har beviljats fortsatt finansiering på 131 000 euro av undervisnings- och kulturministeriet för perioden 1.4.2023−31.3.2024.

Finlands Dövas Förbund fortsätter samordningen av projektet, och specialsakkunnig Annika Aalto fortsätter som ansvarsperson.

Understödet används bland annat till Finlandssvenska teckenspråkigas fortsatta språkmentorverksamhet, en fortsatt distansundervisning av tecken och teckenspråk i Pedersöre kommun samt produktion av en webbplats på svenska inom VIKKE-projektet. Man har också för avsikt att utveckla Papunets svenskspråkiga webbplats. Projektet inleddes 2021, och beviljades fortsatt finansiering nu för andra gången.

Infoinslag om energikris och beredskap

Vad betyder energikrisen? Hur kan man förbereda sig på elavbrott? De här ämnena tas upp i programmet Energikris och beredskap, där dövförbundets regionarbetare Mervi Nevalainen och direktör Helena Torboli delar med sig tips om hur man ska handla i kristid.

Dessutom ordnade Finlands Dövas Förbund och Räddningsbranschens centralorganisation i Finland SPEK tillsammans en distanskurs 8.12.2022 tolkad till finskt teckenspråk om 72 timmars beredskap. Videoupptagningen av kursen har nu textats till finska och efter att förbundet fått önskemål om en förlängning, kan den nu ses fram till 13.3! Länkarna till båda programmen finns här intill och på Finlands Dövas Förbunds kanal på Youtube.

Föreningsdagarna närmar sig

Årets föreningsdagar inleds fredagen den 3 februari klockan 18.00 i Tampereen Viittomakieliset rf:s klubblokal i Tammerfors och fortsätter på lördagen på Sampola arbetarinstitut. Det går att delta i båda dagarna också på Zoom.

Föreningsdagarna har tre aktuella teman: arbetet för att revitalisera de inhemska teckenspråken, påverkansarbetet inför riksdagsvalet och likabehandling i föreningsverksamheten. Högst två representanter från varje medlemsförening kan anmäla sig. Meddela på förhand om ni kommer till Tammerfors eller deltar på distans. Du hittar anmälningslänken här nedan. Vi ses i Tammerfors!

Dövas tidskrift-redaktörerna live

Jippot Mellan raderna ger nu för tredje gången Dövas tidskrifts läsare möjlighet att se berättad, tecknad journalistik live. Du kan följa med Mellan raderna i direktsändning torsdagen den 9 februari klockan 18–19.30.  Länken finns på dövförbundets webbplats och i Dövas tidskrifts Facebookgrupp. Den här gången får också ett begränsat antal tittare delta i evenemanget på plats i Ljusa husets auditorium.

På scenen står i likhet med tidigare år tidskriftens långvariga redaktörer Salla Fagerström och Anne Sjöroos. Efter uppträdandena följer i vanlig ordning en intervju med skribenterna, för vilken tittarna kan skicka frågor via WhatsApp. Det teckenspråkiga evenemanget tolkas till talad finska.

Teckenspråksdagens festwebbinarium

Teckenspråkets dag, våra nationella teckenspråks egen festdag, firas söndagen den 12 februari.  Teckenspråksdagens festwebbinarium arrangeras redan fredagen innan, den 10 februari, klockan 12. Webbinariet ordnas på webbplattformen Zoom. Närmare information om program och anmälan följer senare.

Ny litteratur

Den finska boken Thomas Sandholm — Syntynyt viittomaan (Thomas Sandholm – född till att teckna) berättar historien om de teckenspråkiga nyheternas nyhetsankare. Sandholm växte upp i döv familj i en tid då finska staten hade förbjudit döva att skaffa barn. Hans upplevelser sammanfattar också många andra döva släkters historia: även om döva på 1900-talet inte officiellt omfattades av steriliseringslagen i Finland, var förfarandet ett annat i praktiken. Boken utges som inbunden version på finska den 31 januari och kan nu förhandsbeställas från länken här intill.

Salla Fagerströms Kymmenen kirveeniskua (Tio yxhugg) är ett true crime-mysterium förlagt till skärgården i Bottenhavet. En natt i december 1914 försvinner den ålderstigna Fiia Åberg från sin stuga, samtidigt som också egendom kommer bort. Snart hittas vittnen som kopplar döva Ida Saarinen till brottet, och mysteriet med det märkliga rånmordet börjar så småningom klaras upp. Boken är också skriven på finska och i maj kommer den ut både som inbunden version och e-bok.

Officiellt EM i dövgolf till Finland i augusti

Även om döva började tävla om EM-titeln i golf inofficiellt redan 2011 är det inte förrän i år som man arrangerar alla tiders första officiella EM-tävlingar i dövgolf. Åland har utsetts till tävlingsplats för mästerskapen som arrangeras 31.7–3.8. Värdar för tävlingarna är Ålands golfklubb och Finlands golfförbund.

Tre veckors avbrott i 112-tjänsten på teckenspråk

Nya tolkar ska utbildas för tjänsten för nödmeddelande på finskt teckenspråk i år. Av den här anledningen ligger tjänsten nere 1–22.1.2023. Om du försöker använda tjänsten kommer det ett meddelande på finska om det tillfälliga avbrottet i tjänsten och om att du vid behov ska kontakta nöd-sms-tjänsten.

112-nöd-sms går att skicka normalt och registrerade användare kan fortfarande sända textmeddelanden till numret.

Tjänsten för nödmeddelande på finskt teckenspråk återupptas måndagen den 23 januari och är öppen vardagar mellan klockan 8 och 16.