Kesto: 10:43
Tekstitys: Suomi
Kieli: Suomalainen viittomakieli

Ajankohtaiskatsaus 20.1.2023: Äkkiä ilmoittautumaan lasten ja nuorten talvileireille!

Tämän viikon katsauksen aiheita ovat mm. tulevat talvileirit ja kevään runsas tapahtumatarjonta. Lähiviikkoina tulossa on suorat lähetykset sekä Järjestöpäiviltä että Rivien välissä -tapahtumasta! Lisäksi kaikki ovat tervetulleita mukaan etänä järjestettävään Viittomakielen päivän webinaariin.

Kuurojen Liitto hakee nuorisotoiminnan assistenttia

Kuurojen Liitto ry etsii työtöntä viittomakielistä nuorta työskentelemään liiton nuorisotyön assistenttina 1.3.2023–29.2.2024 tai sopimuksen mukaan. Hakijan tulee olla 18−29 vuotias, ja häneltä vaaditaan suomalaisen viittomakielen ja suomen kielen taitoa, kuurojen yhteisön tuntemusta, vuorovaikutustaitoja sekä tietoteknisiä valmiuksia. Myös suomenruotsalaisen viittomakielen ja ruotsin kielen taito sekä kokemus nuoriso-, kulttuuri- tai järjestötoiminnasta katsotaan eduksi.

Jos koet olevasi oikea ihminen työhön, lähetä hakemus ja ansioluettelo viimeistään 31.1.2023 sähköisesti alla olevan linkin kautta. Haastattelut järjestetään helmikuussa. Onnea työnhakuun!

Äkkiä ilmoittautumaan lasten ja nuorten talvileireille!

Lasten ja nuorten talvileirit lähestyvät kovaa vauhtia, ja leireille ilmoittautumisen kanssa alkaa olla jo kiire. Lasten talvileiri järjestetään 24.-26.02.2023 Vierumäen urheiluopistossa, ja viimeinen ilmoittautumispäivä on sunnuntaina 22.1. Nastolan liikuntakeskus Pajulahdessa samaan aikaan järjestettävälle nuorten talvileirille ilmoittautuminen päättyy puolestaan päivää myöhemmin, maanantaina 23.1. Ilmoittaudu siis mahdollisimman pian, jos haluat vielä mukaan!

Järjestöpäivät 2023 lähestyvät

Tämän vuoden järjestöpäivät alkavat perjantaina 3.2. klo 18.00 Tampereen Viittomakieliset ry:n tiloissa ja jatkuvat lauantaina 4.2. Työväenopisto Sampolassa. Tapahtumaan voi osallistua molempina päivinä myös Zoomin kautta.

Järjestöpäivillä on kolme ajankohtaista teemaa: kotimaisten viittomakielten elvytystyö, eduskuntavaalivaikuttaminen ja yhdenvertaisuus järjestötoiminnassa. Jokaisesta jäsenyhdistyksestä voi ilmoittautua korkeintaan kaksi edustajaa. Ilmoittakaa etukäteen, tuletteko paikan päälle vai osallistutteko tilaisuuteen etänä. Lisätietoja ja ilmoittautumislinkki löytyvät ohesta. Tampereella nähdään!

Kuurojen lehden toimittajat livenä

Rivien välissä -tapahtuma tarjoaa nyt jo kolmatta kertaa Kuurojen lehden lukijoille mahdollisuuden nähdä livenä kerrottua, viitottua journalismia. Tapahtumaa voi seurata suorana lähetyksenä torstaina 9.2. klo 18–19.30 Kuurojen Liiton sivujen sekä Kuurojen lehden Facebook-ryhmän kautta löytyvästä linkistä. Tällä kertaa myös paikan päälle Valkean talon auditorioon otetaan rajallinen määrä yleisöä.

Esiintymässä ovat jälleen Kuurojen lehden pitkäaikaiset toimittajat Salla Fagerström ja Anne Sjöroos. Esitysten jälkeen on luvassa tuttuun tapaan haastatteluosio, jota varten katsojat voivat lähettää kysymyksiä WhatsAppin kautta. Viittomakielisessä tapahtumassa on suomenkielinen puhetulkkaus.

Viittomakielen päivän juhlawebinaari

Kansallisten viittomakieltemme omaa juhlapäivää, Viittomakielen päivää, vietetään sunnuntaina 12. helmikuuta. Viittomakielen päivän juhlawebinaari järjestetään jo edeltävänä perjantaina 10.2.2023 kello 12.00 alkaen. Webinaari toteutetaan Zoom-alustalla, ja lisätietoa ohjelmasta ja ilmoittautumisista on luvassa myöhemmin.

Ensi-illassa dokumenttielokuva suomenruotsalaisista kuuroista

Uusi dokumenttielokuva Finlandssvensk och döv – en osynlig minoritet eli suomeksi Suomenruotsalaiset kuurot – näkymätön vähemmistö saa ensi-iltansa lauantaina 28.1.2023 Malmin kulttuuritalolla. Dokumentissa suomenruotsalaiset Alf, Elin, Julia, Maj-Lis ja Robin kertovat omasta arjestaan ja jakavat ajatuksiaan haasteista, identiteetistä sekä kieliyhteisön merkityksestä.

Ensi-illassa on ohjelmaa klo 13-17, johon kuuluu elokuvan katsomisen lisäksi paneelikeskustelu sekä seurustelua juhlan merkeissä. Voit katsoa elokuvan trailerin ja ostaa lippusi Lippupisteestä. Löydät suorat linkit ohesta.

Elokuva kestää noin tunnin ja sen ikäsuositus on yli 7-vuotiaille. Elokuvan esityskieli on suomenruotsalainen viittomakieli ja siinä on tekstitys ruotsin kielellä sekä puhetulkkaus ruotsiksi. Dokumenttielokuvan on tuottanut Svenska Ylelle osuuskunta Ursa Minor. Toteutuksessa mukana ovat olleet Finlandssvenska teckenspråkiga rf., Riksteatern Crea ja Svenska Yle.

Uutta kirjallisuutta

Thomas Sandholm — Syntynyt viittomaan kertoo viittomakielisten uutisten ankkurin tarinan. Thomas Sandholm kasvoi kuurossa perheessä aikana, jolloin Suomen valtio oli kieltänyt kuuroilta lastenteon. Hänen kokemuksensa tiivistävät myös monen muun kuuron suvun tarinan: vaikka kuurot olivat virallisesti Suomessa 1900-luvulla steriloimislain ulkopuolella, käytäntö oli toinen. Kirja ilmestyy kovakantisena versiona 31.1.2023, ja se on nyt ennakkotilattavissa oheisesta linkistä.

Salla Fagerströmin Kymmenen kirveeniskua on Selkämeren saaristoon sijoittuva true crime -mysteeri. Joulukuun yönä 1914 vanha Fiia Åberg katoaa mökistään ja samalla häviää myös omaisuutta. Pian löytyy todistajia, jotka yhdistävät kuuron Ida Saarisen rikokseen, ja oudon ryöstömurhan mysteeri alkaa pikku hiljaa selvitä. Kirja ilmestyy toukokuussa 2023 kovakantisena versiona että e-kirjana.

VIKKE-hankkeen verkkopohjainen harjoitusmateriaali nyt kaikkien käytettävissä

Suomalaisen viittomakielen harjoitusmateriaali on tarkoitettu ensisijaisesti opettajan työkaluksi lapsille ja perheille suunnatun viittomakielen opetukseen. Harjoitusmateriaali sisältää yhteensä 121 pelillisiä harjoitusta ja tehtävää, joiden avulla voidaan harjoitella suomalaisen viittomakielen ymmärtämisen ja tuottamisen taitoja kielitaidon eri osa-alueilla. Harjoitusmateriaalin mukana on julkaistu myös opettajan käsikirja, joka sisältää ohjeita verkkomateriaalin käyttöön sekä vinkkejä sen hyödyntämiseen opetuksessa.

VIKKE-hanke on julkaissut myös Vikrun vikkelän puuhavihkon, joka on suunnattu nimenomaan viittomakieltä omaksuville lapsille. Vihkon tehtävien avulla lapsi voi itse tai yhdessä aikuisen tai ystävän kanssa tutustua suomalaiseen viittomakieleen erilaisten kielellisten leikkien ja pelien avulla.

Kuurojen golfin viralliset EM-kisat Suomeen elokuussa

Vaikka kuurot ovatkin kilpailleet golfin EM-tittelistä epävirallisesti jo vuodesta 2011 lähtien, vasta tänä vuonna järjestetään kaikkien aikojen ensimmäiset viralliset kuurojen golfin EM-kisat! Kisapaikaksi on valittu Ahvenanmaa, ja kisojen järjestämisajankohta on 31.7.-3.8. Kisoja isännöivät Ålands golfklubb ja Suomen golfliitto.