Regeringen kommer att inleda en statlig sannings- och försoningsprocess för döva och teckenspråkiga tillsammans med gemenskapen av döva och teckenspråkiga personer.
Suvi-ordboken på finlandssvenskt teckenspråk har uppdaterats med teckenförteckningar där tecken listas enligt olika kategorier. Nu har vi publicerat den första förteckningen, Sannings- och försoningsprocessen.
Processen som styrelsen i Finlands Dövas Förbund inledde 2016 framskrider till ett nytt skede då den arbetsgrupp som tillsatts av statsrådet påbörjar sitt arbete. Därutöver ställer organisationernas gemensamma vägkarta klara absoluta villkor för processen.
En utredningsprocess kring historiska oförrätter har redan en tid pågått i teckenspråksgemenskapen. Genom forskningsprojektet Tecknade minnen, som finansieras av statsrådet, har man nu kommit ett steg framåt.
Ledningen för Finlands Dövas Förbund träffade Finlands statsminister för att tala om de historiska oförrätter som har drabbat döva. Vid mötet överlämnades förbundets resolution från förbundsmötet 2019 i vilken man uttrycker stöd för regeringsprogrammets skrivning om att statsrådet ska inleda en försoningsprocess i fråga om de kränkningar av dövas rättigheter som har förekommit.
Finlands Dövas Förbunds förbundsmöte 2019 hölls i Ljusa huset i Helsingfors 8 juni. Sammanlagt 29 medlemsföreningar företräddes av 44 delegater. Det var ett viktigt möte som avslutades med att delegaterna undertecknade en resolution gällande försoningsprocessen kring de historiska oförrätter som döva har utsatts för.
Finlands Dövas Förbunds förbundsmöte inleddes i Ljusa huset i Helsingfors med att förbundsordförande Jaana Aaltonen förklarade mötet öppnat. Inläggen under dagen tog i stor omfattning fasta på mänskliga rättigheter och historiska oförrätter. I sin resolution uttalade mötet stöd för den nya regeringens skrivelse gällande en försoningsprocess, samtidigt som man betonade att dövgemenskapen starkt bör medverka i processens alla skeden.
Finlands Dövas Förbunds förbundsmöte 2019 hölls i Ljusa huset i Helsingfors 8 juni. I mötesresolutionen stöder man skrivningen i det nya regeringsprogrammet som utlovar att en statlig försoningsprocess ska inledas i fråga om kränkningarna av dövas rättigheter. Förbundsmötet påpekade att dövgemenskapen bör vara starkt inkopplad i processens alla skeden.
Inom dövgemenskapen har historiska oförrätter och personliga, smärtsamma minnen kommit upp till ytan under de senaste åren. I synnerhet de tvångssteriliseringar som gjordes i rashygieniskt syfte kan betecknas som människorättsliga kränkningar och en skamfläck i den finska närhistorien. Staten bör starta en utredning kring detta och be dem som utsattes om ursäkt.
Riksdagens nätverk för teckenspråken har i ett brev till riksdagsgruppernas ordförande den 17.1.2019 tagit upp hur döva har behandlats i Finlands för inte så länge sedan.
Under perioden 1929−1970 ville den finska staten förhindra att det föds döva barn. Många döva blev steriliserade med stöd av den s.k. tvångssteriliseringslagen och äktenskapslagen förbjöd två ”medfött dövstumma” att gifta sig med varandra. Det var ett systematiskt angrepp på en folkgrupp och en kränkning av de mänskliga rättigheterna.