Foto: Kuva: Kimmo Brandt / Compic / Riksdagen

Senareläggning av lagen om funktionshinderservice försämrar barns rättigheter och hotar undervisningen i teckenspråk

Riksdagen godkände på onsdagen den 27 september senareläggningen av lagen om funktionshinderservice med röstsiffrorna 92–75.

För närvarande beviljas familjeundervisning i teckenspråk eller stödtecken enligt prövning, vilket i praktiken har lett till att en familj med ett barn fött med hörselnedsättning inte nödvändigtvis beviljas undervisning alls, eller beviljas engångsundervisning på 20 timmar enligt prövning. En engångsundervisningshelhet på 20 timmar är inte tillräckligt för att lära sig ett helt språk, än mindre de språkliga behoven som uppstår när barnet växer upp.

Den nya lagen, som nu har senarelagts, inkluderar äntligen individuell undervisning i teckenspråk som en subjektiv rättighet. Ingen annan lagstiftning garanterar en person som föds med hörselnedsättning rätten att få teckenspråk som sitt modersmål.

Finlands Dövas Förbund anser att senareläggningen av lagen orsakar stor skada för barns rättigheter. En kontinuerlig kamp för ens egna rättigheter och otillräcklig undervisning försvårar på många sätt familjens interaktion och välmående. Ett år är en lång tid i ett barns liv, och familjer kan inte lämnas att vänta på att lagen träder i kraft. Den subjektiva rätten till undervisning bör tryggas enligt en snabbare tidtabell.

Det är också särskilt oroande om förändringar som försämrar rättigheter eller tjänster förs in i lagen. Bland annat diskrimineringsombudsmannen har utfärdat ett utlåtande om ämnet (på finska): https://syrjinta.fi/-/lausunto-vammaispalvelulain-voimaantulon-siirtamisesta

Den nya ikraftträdelsetidpunkten för lagen är i början av 2025. Lagen om funktionshinderservice som antogs i slutet av förra valperioden skulle ursprungligen träda i kraft i början av oktober.