Finlands Dövas Förbunds nya språkklubbsprojekt fokuserar på barn som tecknar och deras familjer. Dessa barn är ofta de enda i skolan som tecknar. Målet är att skapa nya slags lokala språkklubbar med lågtröskelverksamhet.
Språkklubbsprojektet fokuserar även på barnfamiljer som använder finlandssvenskt teckenspråk. Vi kartlägger hurdan klubbverksamhet barnfamiljer som använder finlandssvenskt teckenspråk har behov av.
Vi samarbetar med teckenspråkiga och dövföreningar samt föreningar för föräldrar till hörselskadade barn. Bland samarbetspartnerna finns bl.a. Finlandssvenska teckenspråkiga rf.
Tecknande barn är en heterogen grupp både ur ett språkligt och ett funktionshinderperspektiv:
- En del växer upp med teckenspråk sedan barndomen
- En del lär sig teckenspråk lite senare
- En del använder stödtecken
- En del är döva, hörselskadade eller syn- och hörselskadade, en del inte – Till exempel är hörande barn till döva föräldrar (coda) och hörandesyskon till döva eller hörselskadade barn (soda) ofta tvåspråkiga eller flerspråkiga
Alla är välkomna, oavsett hörsel, hörapparat, språk eller kommunikationssätt! Barnfamiljer som är intresserade av att lära sig teckenspråk, till exempel klasskompisar till hörselskadade barn – är även välkomna!
Huvudsaken är att erbjuda mötesplatser och roliga aktiviteter för tecknande barn – samtidigt som deras föräldrar får möjlighet att nätverka.
Projektet finansieras av Bovallius Stifselse under åren 2024-2027.
Om du har frågor eller funderingar, kontakta Bovallius-koordinator Lina Karlsson.