Finlands Dövas Förbund 120 år

Längd: 01:38
Textning: Svenska
Språk: Finlandssvenskt teckenspråk

År 2025 firar Finlands Dövas Förbund en betydelsefull milstolpe – 120 år av verksamhet för teckenspråkigas rättigheter, kultur och gemenskap. Jubileumsåret erbjuder ett tillfälle att se tillbaka på förbundets resa från 1905 till idag. Det är en berättelse om att jobba tillsammans, göra en skillnad i samhället och främja språklig jämlikhet. Under dessa år har förbundet vuxit till en viktig försvarare av teckenspråkiga och den teckenspråkiga gemenskapens rättigheter.

Förbundet fungerar som central organisation för 36 medlemsföreningar runt om i Finland. Jubileumsårets tema Tillsammans är vi mer – på teckenspråk lyfter fram både vikten av en stark känsla av gemenskap och teckenspråkets betydelse som hörnstenar i förbundets verksamhet.

Jubileumsåret kommer att återspeglas i alla evenemang under året, till vilka absolut alla är välkomna. Det officiella startskottet sker i samband med föreningsdagar i januari och avslutningen i samband med volontärdagens evenemang i december. Föreningarna kommer också att ordna många egna regionala evenemang.

På denna webbplats kan du läsa mer om jubileumsårets program och aktuella nyheter. Du är varmt välkommen att fira detta enastående år tillsammans med oss!

Jubileumsårets evenemang


24.-25.1. Föreningsdagarna, jubileumsårets öppning (Se mer)
12.2. Teckenspråksdagen
22.2. Regional fest, Uleåborg
12.4. Regional fest, Seinäjoki
22.-24.5. Döva seniorers kulturevenemang, Vasa
7.6. Förbundsmötet, Helsingfors (Se mer)
23.8. Regional fest, Åbo
27.9. Webbparty, jubileumssändning
8.11. Regional fest, Kuopio
22.11. Regional fest, Kotka
5.12. Volontärdagen, jubileumsårets avslutning

Ändringar är möjliga.

Statliga utmärkelsetecken under Finlands Dövas Förbunds jubileumsår 2025


Föreningarna kan göra förslag till Finlands Dövas Förbund om mottagare av ett utmärkelsetecken från Finlands Vita Ros eller Finlands Lejons ordnar.

Tidtabell

  • Föreningarna lämnar in sina förslag till Finlands Dövas Förbund senast 31.3.2025.
  • Finlands Dövas Förbunds styrelse behandlar föreningarnas förslag vid sitt möte i april 2025.
  • Finlands Dövas Förbund lämnar in sin rekommendation och förslagen till social- och hälsovårdsministeriet senast 15.5.2025.
  • Utmärkelserna överlämnas till mottagarna vid förbundets fest för frivilliga 5.12.2025.

Finlands Dövas Förbunds historia i korthet


Det över hundra år gamla Finlands Dövas Förbund har långa traditioner och djupa rötter i dövgemenskapen – förbundet är grundat av döva själva. Den döva konstnären Albert Tallroths idé om att döva själva ska driva sin sak har varit en central tanke i förbundets historia och fortsätter att vägleda dess arbete än idag.

Organiseringen av döva i Finland tog sin början när Carl Oscar Malm, Finlands teckenspråks fader, grundade landets första skola för döva i Borgå år 1846. Senare, på initiativ av Malms elev David F. Hirn, grundades den första dövföreningen i Åbo år 1886. Föreningar bildades snart även på andra platser i Finland. Vid ett allmänt möte i samband med Helsingfors Dövas Förenings femårsjubileum togs beslutet det att bilda ett eget förbund. Den 23 september 1905 hölls det grundande mötet för Finlands Dövas Förbund.

Från att ha varit en organisation med endast ett reseombud har förbundet genom åren vuxit till en nationell centralorganisation för tiotals medlemsföreningar och en stark bevakare av rättigheter.

Dyk djupare in i historien

Finlands Dövas Förbunds 100- årsjubileumsserien


Finlands Dövas Förbund fyllde jämnt 100 år år 2005. Till ära av jubileet producerades en nio delar lång programserie på teckenspråk. I det första avsnittet återberättas förbundets grundande år och skildras dövas situation och liv vid sekelskiftet 1900.

Serien är skriven och regisserad av Heli Vanhatupa. Som teckenspråkig berättare medverkar Elina Blundin.

Dövgemenskapets uppbyggare

I serien som är skriven och regisserad av Netta Keski-Levijoki (2015) berättas det om tre av vårt samhälles stora män: Carl Oscar Malm, Fritz Hirn och Lorentz Eklund. Som teckenspråkig berättare medverkar Pia Taalas.

Dövförbundets årsmöte år 1957


Filmen innehåller utdrag från Suomen Kuuromykkäin Liittos (nuvarande Finlands Dövas Förbund) årsmöte från 1957. I talarstolen står Urho Kierimo, och Kierimos tolk är dövprästen Eino Savisaari. I filmen besöker man konstnären Juho Talvia (före detta Helin) samt ser ett besök av Helen Keller.

Finlands Dövas Förbunds kansli på Elisabetsgatan, 1977


År 1977 fanns Finlands Dövas Förbunds kansli på Elisabetsgatan i Helsingfors. På den tiden hade förbundet bara ett fåtal anställda och allt kontorsarbete gjordes för hand eller med skrivmaskin, datorer hade man inte ännu.

Minnenas Malmåsen


Tommi Huovinens dokumentär handlar om Malmåsen, den populära kurs- och semesterplatsen för Finlands Dövas Förbund. ”Malmis” var för många döva som ett andra hem, ett ställe dit man alltid gärna återvände. I programmet får vi ta del av Malmåsens historia, hur Finlands Dövas Förbund köpte marken och varför Malmåsen var så viktigt.

I intervjuerna berättar Liisa Kauppinen, Esko Sänkiniemi, Heino Niemelä, Aarne Kettu, Timo Jaakola, Helka Nenonen, David Barber och Markku Jokinen bland annat om Malmåsens byggnadsutvidgning, läger- och kursverksamhet, evenemang och äventyr, utan att glömma den berömda mystiska spökhistorien och många andra berättelser.

Finlands Dövas Förbunds nyheter