En finlandssvensk teckenspråkskorpus är publicerad

Den första delen av den finlandssvenska teckenspråkskorpusen publicerades i Språkbanken (FIN-CLARIN) i oktober 2024, vilket kommer att firas torsdagen den 31 oktober 2024 kl. 13.00–15.00 vid Jyväskylä universitet.

Behovet av att skapa en finlandssvensk teckenspråkskorpus har funnits länge. Korpusen, som är en samling videomaterial i maskinläsbart format, är ett verktyg som kan användas för att forska och undervisa i finlandssvenskt teckenspråk och dövkultur. Korpusen medför nya, särskilt kvantitativa möjligheter att undersöka till exempel språkets teckenförråd, struktur och variationer samt språkgemenskapens seder och normer.

Den multimodala samlingen av finlandssvenskt teckenspråksmaterial som publicerats i oktober 2024 innehåller videomaterial samt maskinläsbara annoteringar och metadata. Annoteringarna omfattar identifiering av tecken, analys av deras betydelser och former samt översättningar till svenska på satsnivå.

Den finlandssvenska teckenspråkskorpusen innehåller totalt 4,5 timmar videoinspelat material med 12 teckenspråkiga personer. Filminspelningar med totalt 103 personer med teckenspråk som modersmål gjordes 2014–2018 runt om i Finland. Av dessa personer använde 91 finskt teckenspråk och 12 finlandssvenskt teckenspråk. Under åren 2021–2024 byggdes den finlandssvenska teckenspråkskorpusen baserat på det inspelade finlandssvenska teckenspråkiga videomaterialet.

Under hela uppbyggnadsskedet av korpusen har vi forskare vid JYU varit i kontakt med sakkunniga i finlandssvenskt teckenspråk vid Finlands Dövas Förbund rf:s språkrådgivning. Vi har också samarbetat med döva finlandssvenska teckenspråkiga i workshoppar där vi diskuterat grundformer och betydelser av olika tecken som tagits ur vårt korpusmaterial. Samarbetet med språkgemenskapen har varit mycket värdefullt, eftersom vi med språkanvändarnas hjälp har kunnat utveckla vår teckenspråkskorpus och dess innehåll.

Korpusen som nu publiceras är viktig med tanke på teckenspråksgemenskapen i Finland och på det finlandssvenska teckenspråkets ställning i samhället. Språket är allvarligt hotat och uppskattas i dag ha endast omkring 200 användare, av vilka 90 är döva. Förutom att korpusen gör det möjligt att ställa helt nya forskningsfrågor, utgör korpusen också en infrastruktur som ytterligare stärker det hotade finlandssvenska teckenspråkens status. Korpusen är viktig för det revitaliseringsarbete som pågår för språkets del, vilket innefattar bland annat språkvård, språkrådgivning, ordboksarbete och undervisning i språket.

Kontakt och mer information:

Juhana Salonen, Karin Hoyer och Lena Wenman
Projektforskare vid Institutionen för språk- och kommunikationsvetenskap, Jyväskylä universitet
juhana.salonen@jyu.fi, karin.m.hoyer@jyu.fi, lena.m.wenman@jyu.fi