Tällä sivulla voit tutustua tarkemmin suomenruotsalaisen viittomakielen kielelliseen tilanteeseen eri teemojen mukaan. Löydät myös tietoa toteutetuista projekteista ja erilaisista toimenpiteistä sekä siitä, mitä toimintaa on olemassa kielen ja sen aseman vahvistamiseksi. Sivun sisältö antaa myös näkemyksen tulevaisuuden suunnitelmista.
Pitkään ajateltiin, että Suomessa on vain yksi viittomakieli: suomalainen viittomakieli. Suomenruotsalainen viittomakieli nähtiin sen murteena. Ensimmäinen suomenruotsalaista viittomakieltä koskeva tutkimusprojekti toteutettiin vuosina 1998–2002. Tutkimus keskittyi pääasiassa kielen sanastoon (viittomavarastoon). Tutkimus paljasti kielen monia ainutlaatuisia piirteitä, ja tutkimustulosten perusteella yhdistys Finlandssvenska teckenspråkiga rf julisti vuonna 2005 suomenruotsalaisen viittomakielen omaksi kielekseen. Vuoden 2015 kartoituksen mukaan Suomessa on noin 90 äidinkielistä kuuroa. Suomessa sekä Ruotsissa on myös muita kielen käyttäjiä. Suomenruotsalainen viittomakieli on heille äidinkieli, toinen kieli tai vieras kieli. Tällä hetkellä heidän tarkkaa lukumääräänsä ei tiedetä.
Vuonna 2013 kieli todettiin vakavasti uhanalaiseksi Unescon uhanalaisten kielten kriteerien mukaan. Se on yksi pienimmistä alkuperäiskansojen kielistä Suomessa. Oikeusministeriö teki vuonna 2016 selvityksen kielen kokonaistilanteesta. Selvitys osoitti, että kieli tulee häviämään, ellei elvyttäviä toimenpiteitä toteuteta pian.
Valtion rahoittama elvyttäminen aloitettiin vuonna 2015 ja on jatkunut useiden projektien myötä siitä lähtien.