Kelan tiedote YouTubessa

Kesto: 03:19
Tekstitys: Ei tekstitystä
Kieli: Suomalainen viittomakieli

Hätäilmoitus viittomakielellä -kokeilu päättyy vuoden 2023 lopussa

Kelan ja Hätäkeskuslaitoksen kokeilu hätäilmoituksen tekemisestä suomalaisella viittomakielellä 112 Suomi -sovelluksen kautta päättyy.

Viranomaisyhteistyössä toteutettu kokeilu alkoi kesällä 2021 ja sen tavoitteena oli selvittää, miten suomalainen viittomakieli ja 112- sovellus soveltuvat hätätilanteisiin ja viranomaistoimintaan. Kokeilussa viittomakieliset ovat voineet ottaa yhteyttä hätäkeskukseen hyödyntäen videoyhteyttä 112 Suomi -sovelluksen välityksellä.

Kokeilu päättyy vuoden 2023 lopussa, koska sen rahoitusta ei jatketa.

– Yhteydenottoja on ollut vuosittain 600-700, joista Hätäkeskuslaitokseen on yhdistetty 10-20 vuodessa. Kokeilu antoi hyviä kokemuksia niin käytettävästä tekniikasta, toimeenpanosta kuin viranomaisyhteistyöstäkin, projektipäällikkö Tuomas Sola Kelasta kertoo.

– Havaitsimme, että viittomakielinen tulkkaus toimii suurin piirtein samalla tavalla kuin tulkkipalvelun käyttö vieraskielisissä hätäpuheluissa. Tavalliseen hätäpuheluun verrattuna tulkin saaminen mukaan tietenkin hieman viivästyttää hätäpuhelun käsittelyä, mutta muuten palvelu toimi kuten äänellä tulkattavat puhelutkin, Hätäkeskuslaitoksen ylijohtaja Taito Vainio toteaa.

Reaaliaikainen tekstinsyöttö vuonna 2025

Hätäkeskuslaitos ottaa käyttöönsä uuden hätäilmoitustavan, reaaliaikaisen tekstinsyötön (RTT) vuonna 2025. Tällä hetkellä käytössä on palvelu, jossa ihmiset voivat tehdä hätäilmoituksen tekstiviestillä. Se vaatii kuitenkin rekisteröitymistä palveluun, toisin kuin reaaliaikainen tekstinsyöttö, jota voi käyttää, kun soittaa hätänumeroon tai käyttää 112 Suomi -sovellusta.