Teckenspråksundervisningen syns äntligen i lagen om funktionshinderservice
Den nya lagen om funktionshinderservice trädde i kraft i början av 2025. I lagen finns både nya tjänster och förbättringar i gamla tjänster.
Den nya lagen om funktionshinderservice tryggar familjernas rätt att få undervisning i teckenspråk eller en annan kommunikationsmetod, då familjen får ett barn som är dövt eller har hörselnedsättning. Finlands Dövas Förbund har lyft fram detta behov i alla sina utlåtanden om reformen av lagen om funktionshinderservice.
Tidigare har det varit ytterst svårt att få undervisning i teckenspråk. Detta har försämrat barnens umgänge med sin egen familj. Ingen annan lag i Finland innehåller föreskrifter om teckenspråksundervisning till familjer. Nu slår lagen om funktionshinderservice klart och tydligt fast att familjen till ett barn som har en funktionsnedsättning har rätt att få undervisning i teckenspråk. Det är således fråga om en så kallad subjektiv rättighet.
När undervisningen ordnas, är det viktigt att ta hänsyn till att studier i ett nytt språk är ett långsiktigt behov. Det handlar inte heller alltid om att ge undervisning i teckenspråk till hörande föräldrar. Ibland behöver också döva föräldrar stöd för att främja barnets språkliga utveckling.
Tjänsten ska sökas hos tjänsterna för personer med funktionsnedsättning i det egna välfärdsområdet. I Finland finns 22 välfärdsområden, och varje område har sina egna ansökningsblanketter. Det är också möjligt att söka med en fritt formulerad ansökan.
Långsiktigt påverkansarbete i bakgrunden
Finlands Dövas Förbund har uppmärksamt följt upp den långa processen genom vilken social- och hälsovårdsministeriet har reformerat lagen om service och stöd på grund av handikapp (380/1987). En reform av lagen aktualiserades redan år 2003, i statsminister Matti Vanhanens regeringsprogram. Tolkningstjänsten avknoppades från lagen om funktionshinderservice och utformades till en separat helhet år 2010.
Det officiella namnet på den nya lagen som trädde i kraft den 1 januari 2025 är Lag om funktionshinderservice. Den nya lagen tillkom inte utan svårigheter, vilket gäller alla nya lagar i den rådande knappa ekonomiska situationen. Lagen om funktionshinderservice är fortfarande en så kallad sekundär lag. Det innebär att man först bedömer kundens individuella behov och utreder om det är möjligt att tillgodose dem med hjälp av tjänster i enlighet med socialvårdslagen. Om det inte är möjligt, letar man reda på en lämplig tjänst i enlighet med lagen om funktionshinderservice.
Följ vår information om ämnet i vår!
Om du behöver detaljerade upplysningar, kontakta våra specialsakkunniga (se kontaktinformationen på denna sida) eller våra regionarbetare.