Dövas tidskrift 3/2024 omslag

Höstnumret av Dövas tidning har publicerats

I nummer 3/2024 kan man bland annat läsa om den finlandssvenska identiteten, forskning baserad på minneskunskap samt om framstegen i sannings- och försoningsprocessen.

På temasidorna kan man bekanta sig med forskningsprojektet Hiljaisen kansan äänet – remontoidut kehot. Outi Ahonen diskuterar olika sätt att minnas och erfarenheter från intervjuer om internatskolor ur en döv forskares perspektiv.

Lina Karlsson berättar i Identitetskolumnen om hur hon växte upp i Vasa med sin tvillingsyster som de enda döva i skolan och i sina fritidsaktiviteter, och hur hennes finlandssvenska identitet fått nya dimensioner i vuxen ålder.

Sydvästra Finlands Dövas Motorklubb, som grundades 1970, presenteras också. Det är en av de äldsta hobbyklubbarna för döva i Finland. Tidningen tar också upp hur beredningen av sannings- och försoningsprocessen går framåt.

På evenemangssidorna minns vi sommarens kurs för finlandssvenskar i Sjundeå vid Hotelli Siuntio. I den svenska kolumnen skriver Elin Westerlund om föräldrarnas viktiga roll när det gäller om barnet lär sig teckenspråk.

Dövas tidskrift, som utkommer fyra gånger om året, är en organisationstidning och teckenspråksgemenskapens språkrör.