Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnan päätöksiä liittyen Kelan linjauksiin
Lautakunta on antanut tänä vuonna kolme päätöstä liittyen Kelan keväällä 2024 ilmoittamiin tulkkauspalvelun rajauksiin. Lautakunta katsoo Kelan toimineen syrjivästi.
Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta on antanut päätöksiä liittyen Kelan viittomakielen tulkkauspalvelua koskeviin valituksiin. Valitukset koskivat Kelan 15.3.2024 ajankohtaistiedotteessa annettua linjausta tulkkauspalvelun rajoituksista ja niiden perusteella tehtyjä tulkkauksen epäämisiä. Kela rajasi linjauksessaan ääni- ja kuvatallenteiden tulkkauksen vammaisten tulkkauspalvelun ulkopuolelle.
Lautakunta katsoo, että Kelan tiedote tulkkauspalvelun rajauksista on ollut kategorinen ja näennäisesti yhdenvertainen, eikä se ole ottanut riittävästi huomioon mahdollista mukautuksen tarvetta yksittäisessä tilanteessa.
Kela on aiemmin myöntänyt tulkkauspalvelua erilaisiin ääni- ja kuvatallenteisiin. Lautakunnan mukaan on selvää, että Kela on tiedostanut ohjeen täsmennyksen merkityksen tulkkauspalvelun käyttäjille. Monien ääni- ja kuvatallenteiden kohdalla tulkkauspalvelun käyttäjillä ei käytännössä ole muuta keinoa saada niistä tietoa kuin käyttämällä Kelan tulkkauspalvelua. Tämä vaikuttaa merkittävästi viittomakielisten oikeuksiin ja heidän mahdollisuuksiinsa osallistua yhdenvertaisesti yhteiskuntaan.
Kela tarkensi ohjettaan 28.3.2024 tiedottamalla, että joissain tilanteissa tallenteiden tulkkaus on kuitenkin mahdollista, jotta asiakas selviytyy esimerkiksi opinnoissaan tai työssään. Tästä huolimatta ei ole tiedossa, että Kela olisi arvioinut tarkemmin ohjeen vaikutuksia yhdenvertaisuuteen.
Linjaus on syrjivä
Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta toteaa, että tulkkauspalvelun järjestäminen on Kelan lakisääteinen tehtävä ja että palvelu on käyttäjilleen olennaisen tärkeä myös ääni- ja kuvatallenteiden osalta. Näin ollen
lautakunta katsoo, että Kela on laiminlyönyt velvollisuutensa edistää yhdenvertaisuutta ja määrää Kelan ryhtymään toimenpiteisiin yhdenvertaisuuden edistämiseksi.
– Lautakunnan kanta on kaikissa päätöksissä sama: Kelan linjaus on ollut kategorisesti syrjivä. Kelan olisi pitänyt ennen sen antamista tehdä yhdenvertaisuusvaikutusten arviointi. Lisäksi tulkkaustilanteissa oli pitänyt arvioida kohtuullisten mukautusten tarve eikä kieltää paikalla jo olleita tulkkeja tulkkaamasta, toteaa Kuurojen Liiton erityisasiantuntija Marika Rönnberg.
Kela on valittanut päätöksistä, joten ne eivät ole vielä lainvoimaisia.
Ohessa liitteenä anonymisoidut pöytäkirjaotteet päätöksistä.