Kaverisuhteilla on suuri merkitys lasten hyvinvoinnille

Kuurolle lapselle mahdollisuus toisen viittomakielisen lapsen kohtaamisen voi olla mahdollista vain harvoin, joskus jopa vain kerran vuodessa

Tue viittomakielisiä lastenleirejä

Ilman yhteyttä leireiltä saatuihin kavereihin olisi elämä täällä pohjoisessa aika paljon tylsempää!

Riina on 13-vuotias ilma-akrobatiaa harrastava viittomakielinen kuuro, joka asuu perheensä kanssa Oulussa. Hänellä on paljon kavereita, jopa ulkomailta, ja he soittelevat videopuheluita lähes joka päivä! Suurimpaan osaan ystävistään Riina on tutustunut kuurojen lasten leireillä.

Kaverit asuvat kuitenkin kaukana ja Riina pääsee tapaamaan heitä sekä viettämään aikaa yhdessä vain muutaman kerran vuodessa.

Oulussa kuudetta luokkaa käyvä Riina on koulunsa ainoa kuuro. Läheisiä kavereita hänellä ei kotikaupungissaan ole, koska hänen ikätoverinsa eivät osaa viittoa. Koulunkäynti sujuu Riinalta silti hyvin, vaikka opetuksen seuraaminen tulkin välityksellä on välillä hankalaa. Arki Oulussa on aika yksinäistä ja siksi Riina sekä hänen ystävänsä odottavat leirejä ja tapaamisia todella innokkaasti.

Olen käynyt monella leirillä! Harrastuksenikin löysin 8-vuotiaana sirkusleiriltä, jossa pääsimme kokeilemaan muitakin sirkuslajeja, kuten lattia-akrobatiaa, käsinseisontaa ja trampoliinihyppyjä. Innostuin kuitenkin ilma-akrobatiasta ja aloin harrastaa sitä Oulun sirkuskoulussa. Helmikuussa nähtiin TV:ssä, kun kilpailin siinä lajissa Talent Suomi -ohjelmassa! Se oli kivaa, ja tuomarit antoivat minulle paljon hyvää palautetta sekä rohkaisivat jatkamaan harrastusta.

Leirikokemukset kannattelevat

Riinan tilanteessa olevia kuuroja lapsia on paljon ympäri Suomea. Lapsia, jotka ovat usein paikkakuntansa ainoita kuuroja ja joutuvat pärjäämään koulussa sekä harrastuksissaan viittomakielen tulkin kanssa – silloin kun sellainen on saatavilla. Lapsia, jotka eivät arjessaan pääse normaalisti viettämään aikaa kavereidensa kanssa, koska asuvat kaukana toisistaan.

Kun lapsi joutuu arjessaan kommunikoimaan kierrellen ja kaarrellen toista kieltä ja kommunikointitapaa käyttävien kanssa, on ymmärrettävää, että hän kaipaa äidinkieltään käyttävien ystävien seuraan.

Inspiraatiota ja roolimalleja

On tärkeää, että viittomakielisille lapsille järjestetään vuosittain leirejä ja tapahtumia, jossa he pääsevät tutustumaan ja tapaamaan toisiaan. Leirien tarjoamien kontaktien ja kokemusten myötä kuuron lapsen arkikin elävöityy ja kohtaamiset kännykän näytön kautta auttavat jaksamaan vuoden yksinäisempien kuukausien läpi.

Leirien aktiviteetit ja ohjaajien roolimallit voivat myös inspiroida lapsia pyrkimään uusiin, hienoihin tavoitteisiin.

Mikään ei ole mahdotonta näille lapsille, jos vain annamme heille mahdollisuuden

Lahjoita nyt, niin olet mahdollistamassa kuuroille lapsille suunnattua leiri- ja vertaistoimintaa, jossa Riinan kaltaiset lapset saavat tärkeitä, positiivisia, rakentavia kokemuksia.

> RYHDY KUUKAUSILAHJOITTAJAKSI

Tue viittomakielistä lastenleiritoimintaa – tee kertalahjoitus!

Alkaen: 1,00 

Poista