Vammaispalvelulain siirto heikentää lasten oikeuksia ja uhkaa viittomakielen opetusta
Eduskunta hyväksyi vammaispalvelulain voimaantulon siirtämisen keskiviikkona 27.9. äänin 92–75.
Valmennuksena saatava viittomakielen tai viittomien perheopetus on tällä hetkellä harkinnanvarainen, mikä on käytännössä johtanut siihen, ettei kuulovammaisena syntyneen lapsen perheelle välttämättä myönnetä opetusta lainkaan tai myönnetään harkinnanvaraisesti kertaluonteinen 20 tunnin opetuskokonaisuus. 20 tunnin kertaopetuspaketti ei riitä kokonaisen kielen oppimiseen saati niihin kielellisiin tarpeisiin, joita lapsen kasvaessa tulee.
Uusi, nyt siirretty laki sisältää valmennuksena myönnettävän viittomakielen opetuksen vihdoinkin subjektiivisena oikeutena. Mikään muu lainsäädäntö ei takaa kuulovammaisena syntyneelle oikeutta saada viittomakieltä äidinkielekseen.
Kuurojen Liitto näkee lain siirtymisen aiheuttavan suurta haittaa lasten oikeuksille. Jatkuva taistelu omista oikeuksista ja riittämätön opetus vaikeuttavat monin tavoin perheen vuorovaikutusta ja hyvinvointia. Vuosi on pitkä aika lapsen elämässä eikä perheitä voi jättää tyhjän päälle odottelemaan lain voimaantuloa. Subjektiivinen oikeus opetukseen tulee turvata nopeammassa aikataulussa.
Lisäksi on erityisen huolestuttavaa, jos lakiin tullaan tekemään muutoksia, jotka heikentävät oikeuksia tai palveluita. Muun muassa yhdenvertaisuusvaltuutettu on antanut lausunnon tästä asiasta: https://syrjinta.fi/-/lausunto-vammaispalvelulain-voimaantulon-siirtamisesta
Lain uusi voimaantulopäivä on vuoden 2025 alussa. Viime vaalikauden lopulla säädetyn vammaispalvelulain piti alun perin tulla voimaan lokakuun alussa.