Puolusta kuuron lapsen oikeutta viittomakieleen

Me kaikki tarvitsemme kielen ollaksemme osa yhteiskuntaa, ymmärtääksemme maailmaa ja ilmaistaaksemme itseämme. Pidämme itsestäänselvyytenä, että kotona käytetään yhteistä äidinkieltä. Kuuron lapsen kohdalla asia ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen.

Ilman viittomakieltä kuuro lapsi voi jäädä ulkopuoliseksi omassa perheessään. 

LAHJOITA NYT

Lauran tarina

Istun Emman sängyn reunalla ja katson hänen suuria, kysyviä silmiään. Puristan hänen pientä kättään ja yritän hymyillä.

Emman isosisko on kuuleva. Hänen kanssaan voimme jutella pitkäänkin. Joskus hän selittää innostuneena lempiohjelmastaan, joskus pohdimme hänen mieltään painavia kysymyksiä. Emma joutuu seuraamaan tätä vain sivusta. Se on epäreilua ja tiedän sen. Sydämeni murtuu, jos ajattelen sitä liikaa.

Viittomat, joita osaan, ovat kömpelöitä ja vajaita. YouTube-videoiden avulla oppiminen ei riitä – ei perheelle, eikä varsinkaan Emmalle. On selvää, että tarvitsisimme ihan oikeaa viittomakielen opetusta, mutta sitä on ollut vaikea saada. Kun hakemuksemme viittomakielen perheopetuksen saamiseksi vihdoin hyväksyttiin viime vuonna, sitä myönnettiin vain kymmenen tuntia! Sehän on mitätön määrä! Kyseessähän ei ole vain uusi kieli, vaan uusi kommunikointitapa! Opettajaakaan eivät vielä ole löytäneet meille.

Viiton taas varovasti: ”Hyvää yötä.” Hän vastaa hymyillen, mutta minua painaa raskas ajatus: tämä ei riitä. Tämä ei ole tarpeeksi!

– Laura 42-v.

Perheet tarvitsevat yhteisen kielen


Yli 90% kuuroista lapsista syntyy kuuleville vanhemmille, joilla ei ole aiempaa kokemusta kuuroudesta tai viittomakielestä. Siksi koko perhe tarvitsee vahvaa tukea viittomakielen oppimiseksi. Tuen saaminen on ollut kuitenkin kohtuuttoman haastavaa.

Hyvinvointialueet ovat voineet päättää tuen myöntämisestä harkintansa mukaan, mikä on johtanut lukuisiin kielteisiin päätöksiin, vaikka tarve olisi ollut selkeä. Lisäksi joillakin alueilla opetusta on myönnetty käsittämättömän vähän – vain kymmenen tuntia vuodessa – ja lisäopetuksesta on kieltäydytty, jos tuloksia ei ole ollut havaittavissa.

Kuinka hyvin sinä oppisit uuden kielen kymmenessä oppitunnissa?

Hyviä uutisia ja uusia haasteita


Vuosi on kuitenkin alkanut hyvillä uutisilla. Vammaispalvelulaki on uudistettu vuosien määrätietoisen vaikuttamistyömme tuloksena. Uudistuksen myötä viittomakielen opetus on nyt kuurojen lasten perheille subjektiivinen oikeus. Tämä on merkittävä saavutus, joka takaa perheille myönteisen päätöksen viittomakielen opetuksesta helpottaen huomattavasti heidän tilannettaan.

Uudistus tuo silti mukanaan uusia haasteita. Koska viittomakielen perheopetusta on aiemmin tarjottu vain vähän, pätevien kouluttajien määrä on erittäin rajallinen. Jotta lakimuutos voisi toteutua täysimääräisesti, koulutusohjelmien kehittäminen ja kouluttajien määrän lisääminen on ratkaisevaa. Päättäjillä ja virkamiehillä on kuitenkin vain harvoin riittävää tietoa viittomakielestä ja kuurojen erityistarpeista, mikä tekee jatkuvasta oikeuksien valvonnasta ja vaikuttamistyöstä välttämätöntä.

Yhdenvertaisuuden perustaa rakennetaan perheissä.

Sinun tukesi on avainasemassa, jotta voimme jatkaa tätä tärkeää työtämme viittomakielisten oikeuksien puolesta.