Tue viittomakielistä palveluohjausta

Yhteiskunnan palveluiden digitalisoituessa on huolehdittava, että kuuroilla on mahdollisuus saada tukea ja neuvontaa viittomakielellä. Ilman mahdollisuutta omakieliseen ohjaukseen ei yhdenvertaisuus voi toteutua kuuroille.

LAHJOITA NYT

Pirkon tarina

Olen viittomakielinen kuuro ja jäin sairauseläkkeelle viime syksynä pitkäaikaisesta työstäni. Tuloni putosivat enemmän kuin osasin odottaa. Huolestuin todella pärjäämisestäni. Päätin yrittää hakea Kelasta asumistukea ensimmäistä kertaa elämässäni.

Hakemuksen suomenkieliset ohjeet olivat monimutkaisia ja termit vaikeaselkoisia. Se oli ahdistavaa, mutta tein parhaani. Muutaman viikon kuluttua sain päätöksen: hylätty. En edes täysin ymmärtänyt, mitä tein väärin! Huoli taloudestani kasvoi ja tiesin, että tarvitsin apua. Tukea viittomakielellä ei kuitenkaan saa mistä vaan. En keksinyt muuta kuin ottaa yhteyttä Kuurojen Liiton palveluohjaajaan. 

Oli valtavan helpottavaa päästä selittämään tilannetta äidinkielelläni. Kävimme hylkäyspäätöksen yhdessä läpi ja palveluohjaaja selitti, – varmistaen, että ymmärsin kaiken – mitä liitteitä ja lisäselvityksiä hakemukseen vielä tarvittiin. Hän vinkkasi minulle myös kuurojen senioreiden etätoiminnasta, johon minunkin olisi paikkakunnaltani helppo osallistua. Ilahduin ideasta!

Uusi asumistukihakemus meni läpi ja suuri huolen aiheuttaja on nyt poissa. Pystyn aloittamaan uuden elämänvaiheeni uudella innolla, ja vielä muiden ikäisteni kuurojen tuella.

– Pirkko, eläkeläinen

Apua tulee olla saatavilla viittomakielellä


Kuka tahansa meistä voi joskus tarvita apua arjen pienissä tai vakavammissa haasteissa – hätätapauksista puhumattakaan. Useimmat ihmiset saavat apua suoraan kysymällä – asiakaspalvelijalta, puhelinneuvonnasta, naapurilta tai vaikka vieressä istuvalta bussissa. Viittomakielisille kuuroille avun pyytäminen ja sen saaminen ymmärrettävästi ei kuitenkaan ole yhtä helppoa.

Yksinkertaisissa asioissa kirjoittelu paperilapuille kuuron ja kuulevan välillä voi toimia, mutta suurten ja monimutkaisten asioiden hoitamiseen se ei riitä. Viittomakielen tulkkia ei aina ole saatavilla, ja vaikka olisikin, kasvokkain tapahtuva asiakaspalvelu on vähentynyt rajusti esimerkiksi virastoissa ja pankeissa. Nykyään lähes kaikki pitäisi voida hoitaa puhelimitse tai digitaalisesti, mikä asettaa kuurot eriarvoiseen asemaan.

Viittomakielinen palveluohjaus on merkittävä tuki kuuroille


Kuurojen viittomakielisten tarpeet jäävät yhteiskunnassa liian usein huomioimatta, mikä vaikeuttaa heidän mahdollisuuksiaan osallistua, vaikuttaa ja saada apua. Siksi tarjoamamme viittomakielinen palveluohjaus eri puolilla Suomea on erityisen tärkeää.

Kuurojen Liiton palveluohjaajat palvelevat etäyhteyksin, vastaanotoilla sekä kotikäynnein. Heiltä kuuro saa omalla kielellään ratkaisevaa tietoa ongelmatilanteisiinsa, opastusta tarjolla olevista palveluista sekä tukea digitaalisten palvelujen käyttöön. Ilman vastaavaa palvelua kuurot voivat jäädä oman onnensa nojaan, mikä voi johtaa ikäviin seurauksiin – kuten Pirkon tapauksessa oli käydä.

Apu viittomakielellä avaa kuuroille ovia, jotka muuten pysyisivät kiinni

Lahjoittamalla olet mukana mahdollistamassa tätä tärkeää työtä – kiitos!