Kesto: 05:58
Tekstitys: Suomi
Kieli: Suomalainen viittomakieli

Ajankohtaiskatsaus 3.3.2023: Tarjolla kursseja ja kulttuuria

Viikon ajankohtaiskatsauksessa löytyy paljon vinkkejä katsottavista videoista, mielenkiintoisista kursseista ja tarjolla olevista kulttuuritapahtumista.

Totuus- ja sovintoprosessin työryhmän puheenjohtajan blogi käynnistyi

Valtioneuvoston viime vuoden lopussa perustaman totuus ja -sovintoprosessin työryhmän ensimmäisessä kokouksessa päätettiin, että virallisten pöytäkirjojen lisäksi jokaisesta kokouksesta laaditaan puheenjohtajan blogit, joista tehdään käännökset suomalaiselle ja suomenruotsalaiselle viittomakielelle. Työryhmän puheenjohtajana toimii valtiosihteeri Vesa Vuorenkoski, ja hänen ensimmäinen nelikielinen bloginsa on nyt julkaistu. Viittomakielinen video blogitekstin sisällöstä löytyy sekä suomen- että ruotsinkielisen sivun lopusta.

Vertaistukitoiminnan kursseja ja nuorisotyön leirejä tapahtumakalenterissa

Osalle Kuurojen Liiton vertaistukitoiminnan kevään ja syksyn kursseista voi nyt ilmoittautua. Tarjolla on kursseja niin codille, maahanmuuttajille, perheille kuin myös isille ja lapsille!
Myös nuorisotyön leirejä on nyt tarjolla roppakaupalla! Kiinnostaako elokuvanteko? Lähde mukaan Kaikki kuvaa -leirille! Oletko enemmän urheilullista tyyppiä? Järjestämme kaksikin urheiluleiriä, joista toinen on tarkoitettu lapsille ja toinen nuorille! Vai istutko mieluummin huoneessasi pelaamassa jotain? Siinä tapauksessa pelileiri on valintasi! Pääset näkemään vertaistuen ja nuorisotoiminnan kurssitarjontamme tapahtumakalenteristamme, linkki ohessa.

Kuulo- ja viittomakielialan järjestöjen yhteinen apuohjaajien koulutusviikonloppu

Kuulo- ja viittomakielialan järjestöt järjestävät koulutusviikonlopun apuohjaajiksi haluaville nuorille Kouvolassa 18.-19.3.2023. Koulutusviikonloppu on suunnattu 15–20-vuotiaille kuuroille ja huonokuuloisille nuorille, jotka ovat kiinnostuneita toimimaan apuohjaajina kuulo- ja viittomakielialan järjestöjen leireillä. Koulutusviikonlopun aikana käydään läpi muun muassa toiminnanohjausta, vuorovaikutustaitoja sekä järjestöjen toimintaan liittyviä seikkoja. Lisäksi harjoitellaan yleisimpiä pelejä ja leikkejä, jotka toimivat erilaisten kohderyhmien kanssa.
Ilmoittaudu pian mukaan jos olet kiinnostunut, sillä paikkoja on vain rajattu määrä! Ilmoittautumislomakkeen löydät oheisen linkin takaa.

Teatteri Totissa tapahtuu

Teatteri Totti järjestää vierailuesityksen, jossa kaksoissiskot Jamila ja Amina tarkastelevat normeja ja tabuja runouden, laulun ja battle-riimittelyn kautta. Kotirouvan ja uraa tekevän naisen roolit tulisi nähdä yhtä vahvoina ja tärkeinä – mutta kumman valinta on yhteiskunnan mukaan oikein? Ehkä molempien? Todennäköisesti ei kummankaan. He tuovat lavalle yinin ja yangin – kaksi alkuvoimaa, jotka sekä tasapainottavat toisiaan että ovat ristiriidassa. Kaksi sielua yhdessä kehossa ja kaksi kehoa, joilla on yhteinen mieli. Ruotsalaisella viittomakielellä esitettävä ja Visual Vernacular -tekniikkaa hyödyntävä näytelmä järjestetään 24.3. Teatteri Tuikkeen tiloissa Helsingissä alkaen kello 18.00. Liput näytökseen voi ostaa Teatteri Totin sivuilta.

Teatteri Totin omaa tuotantoa edustavan Rakkaus kenkälaatikossa -näytelmän lipunmyynti on myös alkanut. Näytelmä on koskettava esitys vaietusta aiheesta, pakkosterilisaatiosta, sekä sen vaikutuksista rakastuneen pariskunnan elämään. Esityksen ensi-ilta järjestetään 10.5. Kansallisteatterissa Helsingissä, ja näytöksiä tullaan järjestämään myös Oulussa, Jyväskylässä sekä Tampereella. Esityskielenä on suomalainen viittomakieli. Näytelmä on myös puhetulkattu suomeksi.

Särkynyt sielu -näytelmä nyt Viittomakielisessä kirjastossa

Tammisen perheessä tapahtuu ja on aina tapahtunut kummia. Asuuko perheen kanssa jokin tuntematon hahmo, jonka vain perheen lapsi on nähnyt? Perheen luokse saapuu vierailulle paranormaaleista ilmiöistä kiinnostunut tutkija. Löytyykö kummallisiin tapahtumiin viimeinkin selitys?
Teatteri Totin tuottama näytelmä Särkynyt sielu sai alun perin ensi-iltansa lokakuussa 2021, ja se on nyt katsottavissa Viittomakielisessä kirjastossa.