Kesto: 06:07
Tekstitys: Suomi
Kieli: Suomalainen viittomakieli

Ajankohtaiskatsaus 23.11.2022: Viittomakielisen filmifestivaalin päivämäärä on lyöty lukkoon

Tämän viikon katsauksessa tietoa mm. viittomakielisen 112-hätäilmoituksen jatkosta, VIKKE-hankkeen seminaarista sekä ensi vuoden filmifestivaalista. Entä onko TegnTube sinulle jo tuttu?

Finlandssvenska teckenspråkiga juhli 20-vuotista taivaltaan

Juhlatilaisuus järjestettiin lauantaina 5.11.2022 hotelli Presidentissä Helsingissä, ja mukaan juhlatunnelmiin pääset oheisen koosteen myötä. Kuurojen Liittoa tilaisuudessa edustivat hallituksen varapuheenjohtaja Ronja Tammisara, hallituksen jäsen Tomi Peura ja erityisasiantuntija Annika Aalto. Videossa on tekstitys suomeksi ja ruotsiksi. Lämpimät onnittelut yhdistykselle!

Kirjallinen kysymys viittomakielisen hätäilmoituspalvelun rahoituksen varmistamisesta

Kirjallisessa kysymyksessään 20.10.2022 kansanedustajat Merja Mäkisalo-Ropponen (sd) ja Noora Koponen (vihr) kysyivät, miten hallitus aikoo varmistaa viittomakielisen hätäilmoituspalvelun jatkuvuuden myös tulevaisuudessa, jotta viittomakielen käyttäjien yhdenvertaisuus toteutuu.

Taustalla on viittomakielisen yhteisön suuri huoli tiedonsaannista ja viestintäkanavista kriisitilanteissa. Viittomakielinen hätäilmoituspalvelu on toiminut 15.6.2021 alkaen kokeiluna, ja se toimii vielä vuoden loppuun Kela-rahoituksella.

Vielä ei tiedetä, jatkuuko palvelu enää ensi vuonna, mutta hallituksen mukaan tulkkauspalvelun pilottia voidaan mahdollisesti jatkaa vuonna 2023 Hätäkeskuslaitoksen väliaikaisen rahoituksen avulla. Tarkoituksena on etsiä pysyvämpää rahoitusta ja ratkaisua palvelulle ensi vuoden  aikana. Lisäksi 112-hätätekstiviestipalvelun ennakkorekisteröinti ollaan poistamassa. Palvelu on nykyisessä muodossaan esteellinen, ja se ollaan korvaamassa reaaliaikaisella chat-palvelulla vuoden 2025 loppuun mennessä.

VIKKE-hankkeen seminaari

Tervetuloa osallistumaan Näkökulmia lasten ja perheiden viittomakielen opetukseen -päivään! Seminaari järjestetään torstaina 1.12 kello 9-15 Jyväskylän yliopiston S-rakennuksessa. Osallistujille on kahvitarjoilu. Tilaisuutta voi seurata myös suorana verkkolähetyksenä.

Päivä alkaa ammattilaisten verkoston työpajalla, jossa käsitellään viittomakieltä omaksuvan lapsen polkua perheestä perusopetukseen. Iltapäivän puolella käsitellään muun muassa vammaispalvelulain uudistusta ja sitä, millä tavoin viittomakielen perheopetusta tulisi kehittää tulevaisuudessa. Luvassa on myös VIKKE-hankkeen yhteenveto ja uusien materiaalien julkaisu.

Lisätietoja tapahtumasta ja ilmoittautumisesta oheisesta linkistä.

Viittomakielinen elokuvafestivaali syksyllä 2023 Lahdessa

Vuoden 2023 viittomakielisen filmifestivaalin päivämäärä on lyöty lukkoon! Festivaali järjestetään Lahdessa lauantaina 14.10.2023. Esitykset nähdään Lahden konserttitalossa, lähellä Lahden keskustaa. Luvassa on kokopäiväinen viihtyisä yleisötapahtuma, jossa esitetään niin kotimaisia kuin ulkomaisia viittomakielisten elokuvaharrastajien tekemiä lyhytelokuvia aamupäivästä iltaan asti. Tiedotamme lisää tarkemmasta ohjelmistosta lähempänä tapahtuma-ajankohtaa. Merkatkaahan päivämäärä kalenteriin!

Oletko jo bongannut pohjaismaisten nuorten Tegntuben?

TegnTube-sivusto on suunnattu niin viittomakielestä kiinnostuneille lapsille ja nuorille kuin myös viittomakielisten kuurojen ja huonokuuloisten lasten aikuisille omaisille sekä lasten ja nuorten parissa työskenteleville ammattilaisille. Sivustolla on videoita, joissa lapset ja nuoret kertovat arjestaan ja siitä, mitä viittomakieli heille merkitsee.

Tegntube-projektin tavoitteena on luoda ymmärrystä kaikista kahdeksasta pohjoismaisesta viittomakielestä lyhyiden videoiden avulla. Sivuston on tuottanut pohjoismainen viittomakielten verkosto projektissaan vuosina 2020–2022. Voitte käydä tutustumassa sekä sivustoon että Tegntuben Youtube-kanavaan oheisten linkkien kautta.