Kesto: 04:08
Tekstitys: Suomi
Kieli: Suomalainen viittomakieli

Ajankohtaiskatsaus 20.10.2022: Totuus- ja sovintoprosessin tiekartta julkaistu

Tämän viikon katsauksen aiheita ovat mm. totuus- ja sovintoprosessin tiekartta, yhdenvertaisuusvaltuutetun julkaisema kannanotto yliopistosairaalojen kuulokeskusten suhtautumisesta viittomakielen oppimiseen sekä ensi kuussa järjestettävä yhdistysten vuorovaikutuskurssi.

Totuus- ja sovintoprosessin tiekartta ja webinaarin tallenne

Keskiviikkona 12.10.2022 järjestettiin kuurojen ja viittomakieltä käyttävien totuus- ja sovintoprosessia käsittelevä webinaari, jossa esiteltiin kevään yhdistyskiertueen tuloksia sekä prosessin seuraavia askelia. Puheenvuoron valtion puolelta piti valtiosihteeri Vesa Vuorenkoski. Tilaisuudessa julkaistiin myös järjestöjen yhteinen tiekartta, johon on koottu tavoitteita ja kriteereitä viittomakielisten totuus- ja sovintoprosessia koskien.

Webinaarin tallenne on katsottavissa 27.10. asti oheisen linkin kautta. Webinaarin kielinä olivat suomalainen ja suomenruotsalainen viittomakieli sekä suomi ja ruotsi.

Yhdenvertaisuusvaltuutetun kannanotto

Yhdenvertaisuusvaltuutettu on selvittänyt, miten kuurojen tai vaikeasti kuulovammaisten lasten viittomakielen oppimiseen suhtaudutaan yliopistosairaaloissa sekä antanut suosituksia yliopistosairaalojen kuulokeskuksille viittomakielen aseman parantamiseksi.

Selvityksestä käy ilmi, että sairaalojen käytännöt viittomakielen opettelemiseen ovat monella tapaa ongelmallisia ja jopa viittomakielen oppimista vähätteleviä. Selvityksessä ilmenee esimerkiksi se, että sisäkorvaistutepolulla oleville lapsille suositellaan yliopistosairaaloissa usein tukiviittomien käyttöä viittomakielen opettelemisen sijaan. Tukiviittomiin turvautuminen ei kuitenkaan auta lasta muodostamaan puhutusta kielestä täysimääräistä äidinkieltä, sillä niiden käyttö edellyttää puhutun kielen kuulemista ja ymmärtämistä.

Voit käydä katsomassa koko kannanottoa koskevan uutisen viitottuna Yhdenvertaisuusvaltuutetun Youtube-kanavalta oheisen linkin kautta.

Avaimet hyvään vuorovaikutukseen -kurssi

Tervetuloa marraskuussa mukaan Avaimet vuorovaikutukseen -kurssille! Kurssilla perehdytään kahteen yhdistystoiminnan kannalta tärkeään teemaan: hyvään vuorovaikutukseen sekä konfliktitilanteisiin ja niiden ratkaisemiseen. Vierailevana luennoitsijana toimii elämäntaidon valmentaja Elina Pokki.

Kurssi järjestetään Tampereella 18.-20.11.2022, alkaen perjantaina klo 18.00 ja päättyen sunnuntaina klo 13.00. Mielenkiintoisen kurssin lisäksi tarjoamme lauantain ja sunnuntain lounaat sekä korvaamme matkakulut. Ilmoittauduhan siis mukaan 9.11. mennessä oheisen linkin kautta!

Viittomakielisen kirjaston uutuus

Kotkan edustalla on Tiutisen saari, jossa 1900-luvun alkuvuosikymmenillä asui ja työskenteli noin 30 kuuron yhteisö. Saarella työtä oli tarjolla sekä sahalla että laatikkotehtaalla. Tässä dokumentissa vieraillaan Tiutisella ja tutustutaan kuurojen elämään saarella.