Kesto: 03:44
Tekstitys: Suomi
Kieli: Suomalainen viittomakieli

Ajankohtaiskatsaus 14.10.2022: Viittomakielet tulee nähdä yhtä arvokkaina kuin puhutut kielet

Tämän viikon katsauksessa tietoa mm. yhdenvertaisuusvaltuutetun lausunnosta ja elokuvaillasta Valkeassa talossa. Ja nopeat ehtivät vielä ilmoittautumaan pohjoismaiseen nuorisoseminaariin!

Yhdenvertaisuusvaltuutetun lausunto

Yhdenvertaisuusvaltuutettu Kristina Stenman suosittaa lausunnossaan, että sairaaloiden kuulonkuntoutuksessa tuetaan kuurojen ja kuulovammaisten lasten mahdollisuuksista oppia viittomakieltä. Lisäksi viittomakielet tulee nähdä yhtä arvokkaina kuin puhutut kielet. Valtuutettu huomauttaa, että viittomakieleen ei tule suhtautua vähättelevästi, eikä sen opettelu saa jäädä vain kolmannen sektorin toimijoiden vastuulle, vaan terveydenhuollon on otettava asiassa aktiivinen rooli.

Lausunnon taustalla on kuuron lapsen vanhemman yhteydenotto, jossa vanhempi tuo esille havaintonsa sairaalan negatiivisesta suhtautumisesta viittomakieleen. Tämän seurauksena valtuutettu lähetti huhtikuussa 2021 selvityspyynnöt kaikkiin yliopistosairaaloihin. Sairaaloiden vastauksista ilmeni, että viittomakielen käyttöä ei yleensä suositeltu.

Koko uutinen löytyy oheisen linkin takaa.

Pohjoismainen nuorisoseminaari

Pohjoismainen nuorisoseminaari järjestetään Kööpenhaminassa 4-6.11.2022, ja tällä kertaa seminaarin aiheena on rasisminvastaisuus. Varsinaisen luento-osuuden lisäksi pääset osallistumaan mielenkiintoisiin keskusteluihin sekä tietenkin illanviettoon uusien ja vanhojen pohjoismaalaisten kavereidesi kanssa! Mukaan pääsee kahdeksan suomalaista. Osallistumismaksu on 80 euroa, joka sisältää osallistumisen, ruokailut ja majoituksen. Jokainen vastaa matkoistaan itse. Seminaariin voivat osallistua 18–31-vuotiaat. Ilmoittautuminen päättyy 14.10., joten pidähän kiirettä.

Teatteri Totin 35-vuotisjuhla

Teatteri Totti täyttää 35 vuotta! Juhlat järjestetään lauantaina 29. lokakuuta klo 18.00–24.00 Maxinessa, Helsingissä. Ohjelmassa on kansainvälisiä tunnettuja esiintyjiä ja muita hauskoja yllätyksiä. Lippusi voit ostaa Teatteri Totin verkkokaupasta.

Elokuvailta

”WHAT?” on mustavalkoinen, mykkä ja viittomakielinen komedia. Elokuva kertoo kamppailevasta kuurosta näyttelijästä, joka on kyllästynyt suostumaan yhä nöyryyttävämpiin tehtäviin vain saadakseen roolin ja päättää ottaa asiat omiin käsiin. Suomen ensi-iltansa elokuva saa 3.12. kello 18.00 Valkean talon auditoriossa Helsingissä. Liput maksavat 14 euroa, ja voit ostaa ne Teatteri Totin verkkokaupasta oheisen linkin takaa. Elämyksellistä elokuvailtaa!