Kuurojen Liitto huolissaan viittomakielen opetuksen toteutumisesta hyvinvointialueilla

Vuoden alussa voimaan astuneen vammaispalvelulain mukaan viittomakielen opetus on subjektiivinen oikeus kuurolle lapselle ja hänen lähipiirilleen.

Kuurojen Liitto on huolissaan hallituksen leikkaussuunnitelmista ja niiden vaikutuksista viittomakielisten oikeuksiin. Uudella vammaispalvelulailla haluttiin varmistaa lapsen oikeus omaan kieleen sekä perheen mahdollisuus vuorovaikutukseen yhteisen kielen avulla. Aiemmin viittomakielen opetus oli harkinnanvaraista, eikä sitä aina myönnetty riittävästi.

Perheet jääneet ilman opetusta

Liitto on saanut huolestuttavia yhteydenottoja perheiltä, jotka eivät ole saaneet viittomakielen opetusta, vaikka kyseessä on nyt lakisääteinen oikeus. Sen sijaan perheitä ohjataan vapaaehtoistoimintaan, kuten Kuurojen Liiton Nuppu-projektiin. Hyvinvointialueilla laaditaan parhaillaan vammaispalvelulain soveltamisohjeita, jotka ovat osittain ristiriidassa itse lain ja THL:n vammaispalveluiden käsikirjan kanssa.

Subjektiiviset oikeudet vaarassa

Liitto muistuttaa, että hyvinvointialueet eivät voi säästösyistä sivuuttaa lakia. Mikäli hallitus avaa soveltamisalapykälän ja lakiin lisätään ikäperusteisia rajauksia, vaarantuu kaikkien subjektiivisten oikeuksien toteutuminen. Muutoksenhakuprosessit ovat niin pitkiä, että lapsen kielenoppimisen herkin vaihe voi mennä ohi. Viittomakielen opetus on turvattava lapsen kielenkehityksen kannalta oikea-aikaisesti – sitä ei voi korvata muulla toiminnalla.