Kuurojen Liiton alue- ja kuntavaaliteesit 2025

Viittomakielisten palvelutarpeiden tunnistaminen ja huomioiminen tulee olla osa kaikkien palveluiden suunnittelua ja toteutusta.

Kesto: 00:54
Tekstitys: Suomi
Kieli: Suomalainen viittomakieli

Palvelut myös viittomakielisille

Viittomakieliset kohtaavat arjessaan usein ongelmia palvelujen saatavuudessa ja tiedonsaannissa.

Tiedotuksen, varhaiskasvatuksen, opetuksen, työllisyyspalveluiden sekä sosiaali- ja terveyspalveluiden saavutettavuutta viittomakielisille on parannettava sekä kunnissa että hyvinvointialueilla. Viittomakielisten palvelutarpeiden tunnistaminen ja huomioiminen tulee olla osa kaikkien palveluiden suunnittelua ja toteutusta.

Lataa tästä vaaliteesimme

> Kuurojen Liiton alue- ja kuntavaaliteesit suomeksi (PDF)

> Kuurojen Liiton alue- ja kuntavaaliteesit ruotsiksi (PDF)

 

1. Osallisuus


Viittomakielisillä tulee olla yhdenvertaiset mahdollisuudet saada tietoa, osallistua ja vaikuttaa päätöksentekoon. Kuurojen Liitto kannustaa hyvinvointialueita ja kuntia arvioimaan palveluja yhdessä viittomakielisten kanssa.

Viittomakieliset tulee ottaa mukaan jo suunnitteluvaiheessa. Vaikka viittomakieltä käyttävien ryhmä on pieni, on jokaisella oikeus laadukkaisiin palveluihin. Järjestöjen kuuleminen on avain palvelujen kehittämiseen – ne tuovat esiin kohderyhmien tarpeet ja luovat tilaa osallistumiselle.

2. Viittomakieliset palvelut ja tulkkauspalvelut 


Kuuroilla on oikeus palveluihin omalla äidinkielellään – suomalaisella tai suomenruotsalaisella viittomakielellä. Esimerkiksi lapset, vanhukset, mielenterveyskuntoutujat ja maahanmuuttajat hyötyvät usein eniten palvelusta, joka annetaan suoraan viittomakielellä, ei tulkin välityksellä. Sote-alalta löytyy useita viittomakielen taitoisia ammattilaisia, tarvittaessa lisätietoja saa Kuurojen Liiton aluetyöntekijöiltä. 

Kommunikoinnin toimivuus on kaikkien oikeus, myös työntekijöiden. Oikeanlaisen tulkkauksen puuttuminen voi aiheuttaa vakavia vaaratilanteita etenkin terveydenhuollossa. Koko henkilökunnan on tärkeää tiedostaa, että asiakas- ja potilaslait velvoittavat järjestämään tulkkauksen, kun yhteistä kieltä ei ole.  

Ongelmia on edelleen mm. perusterveydenhuollossa ja ikääntyneiden palveluissa. Esimerkiksi terveyspalvelujen ajanvaraus muuttuu kuurolle saavuttamattomaksi, jos käytössä on ainoastaan takaisinsoittopalvelu. Erityisesti digitaalisten palvelujen suunnittelussa tulee varmistaa, että ne ovat myös viittomakielisille saavutettavia. 

3. Tiedonsaanti


Viittomakielisten tiedonsaannissa on yhä vakavia puutteita. Viittomakieli tulee huomioida palveluiden viestinnässä, kuten esimerkiksi verkkosivuilla ja muussa tiedottamisessa.

Osassa kuntia onkin viime vuosina kiitettävästi tuotettu viittomakielisiä ajankohtaissisältöjä. Kuurojen Liitto tarjoaa hyvinvointialueiden tiedottamisen tueksi Kuurojen Videon viittomakielistä ohjelmapalvelua, lisätietoja: kuurojenliitto.fi/kuurojen-video

Viime vuosien muuttunut turvallisuustilanne on herättänyt myös huomaamaan, että viittomakielinen tiedottaminen on varmistettava erityisesti hätä- ja kriisitilanteissa. Onko asia kunnossa omalla alueellasi?

4. Oikeus viittomakieleen


Kuntien ja hyvinvointialueiden tulee tarjota monipuolista tukea perheelle, johon syntyy kuuro tai kuulovammainen lapsi. Lapsen kaksi- ja monikielisyyttä on tuettava esimerkiksi viittomakielen kotiopetuksella (vammaispalvelulaki).

Mahdollisuus viittomakieliseen oppimispolkuun tulee turvata palkkaamalla viittomakielentaitoista henkilöstöä varhaiskasvatukseen, esi- ja perusopetukseen. Lisäksi viittomakielen opiskelu äidinkielenä on turvattava.

Vahva kielitaito antaa pohjan oppimiselle sekä sosiaalisten suhteiden kehittymiselle ja ehkäisee siten syrjäytymistä ja yksinäisyyttä.

Huomioitavaa erityisesti kunnissa


  • Varmista, että päiväkodeissa osataan huomioida viittomakielisten lasten tarpeet
  • Selvitä koulujen kanssa, miten lapset ja nuoret saavat viittomakielen äidinkielen opetusta.
  • Varmista työllisyysalueesi saavutettavat työllisyyspalvelut viittomakielisille.
  • Tarkista, että käytössä on selkeä ohjeistus siitä, milloin tulkkauspalvelu on työllisyyspalvelujen vastuulla ja kuinka tulkkaus tilataan.
  • Huolehdi, että kunnassa on huomioitu myös viittomakielisten tiedonsaanti
  • Tue viittomakielisten paikallista yhdistys- ja kerhotoimintaa.
  • Varmista, että kunnan tukemat liikunta- ja kulttuuripalvelut ovat myös viittomakielisten saatavilla.

Huomioitavaa erityisesti hyvinvointialueilla


  • Turvaa lasten viittomakielinen oppimispolku viittomakielen kotiopetuksella.
  • Varmista viittomakielisten tiedonsaanti etenkin kriisi- ja vaaratilanteissa mm. järjestämällä viittomakielen tulkkaus tiedotustilaisuuksiin.
  • Huolehdi, että sosiaali- ja terveyspalveluja kehitetään yhdessä viittomakielisten kanssa.
  • Kartoita ikääntyneiden viittomakielisten palvelujen tarpeet sekä selvitä yhteistyökumppaneiden kanssa missä ja miten palveluja tarjotaan.
  • Varmista, että käytössä on selkeä ohjeistus siitä, milloin tulkkauspalvelu on hyvinvointialueen vastuulla ja kuinka tulkkaus tilataan.
  • Paranna viittomakielisten tiedonsaantia esim. mahdollistamalla myönteisillä päätöksillä pääsy Kuurojen Video -ohjelmapalveluun.
  • Huomioi järjestöjen rooli osana hyvinvointialueen strategiaa.