Vuoden ensimmäisessä ajankohtaiskatsauksessa kerrotaan tekstipuhelupalvelun päättymisestä, Kelan tallennetulkkausohjeesta, nuorisotyön vuoden 2024 vapaaehtoisesta ja Kuurojen Liito järjestöpäivistä 2025.
Sosiaali- ja terveysministerin mukaan tekstipuhelupalvelu (TPP) korvautuu joko yleisillä viestintäpalveluilla ja laitteilla tai erityispalveluiden avulla.
Jouluaattona on mahdollista seurata viittomakielelle tulkattua joulurauhan julistusta. Joulurauhan julistus on perinne, joka johdattaa joulun viettoon ja julistaa joulun alkaneeksi.
Vuoden viimeisessä ajankohtaiskatsauksessa kerrotaan STEAn avustuksista, totuus- ja sovintoprosessista, yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnan päätöksistä, vammaisneuvostosta, Kuurojen lehdestä ja EU-ohjelmista.
Kelan mukaan tallenteen tulkkaus ei toistaiseksi edellytä kaikissa tilanteissa siihen liittyvää vuorovaikutustilannetta. Muutoksen syynä ovat viimeaikaiset yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnan ratkaisut. Ohjemuutos on väliaikainen.
Vuonna 2025 totuus- ja sovintoprosessi ottaa merkittävän askeleen, kun prosessille perustetaan toimielimet. Kuurojen Liitto painottaa, että psykososiaalisen tuen järjestäminen on prosessin onnistumisen ja turvallisen osallistumisen edellytys.
Viikon ajankohtaiskatsauksessa kerrotaan kielikerhoista, työnhausta, häiriö- ja kriisitilanteisiin varautumisesta, pankkihuijauksista, kehitysyhteistyöstä sekä viittomakielitekopalkinnosta.
Lautakunta on antanut tänä vuonna kolme päätöstä liittyen Kelan keväällä 2024 ilmoittamiin tulkkauspalvelun rajauksiin. Lautakunta katsoo Kelan toimineen syrjivästi.
Vuoden viimeisen lehden 4/2024 aiheita ovat muun muassa tekstipuhelupalvelun päättyminen, kuurojenopetuksen murros sekä Kuurojen museon uusi näyttely ja työntekijä.
Missä ja miten kuurot voivat vaikuttaa? Yksi vaikuttamisen paikka voi olla vammaisneuvosto. Mikkelin vammaisneuvoston jäsen Sanna Paasonen keskustelee kanssamme vaikuttamistyöstä.
Oikeusministeriö on ilmoittanut jatkavansa kuurojen ja viittomakielisten valtiollisen totuus- ja sovintoprosessin valmisteluvaihetta kesäkuuhun 2025. Tämän jatkoajan aikana keskitytään prosessin toteutukseen liittyviin keskeisiin kysymyksiin, kuten tietosuojaan, tiedonsaantiin ja psykososiaalisen tuen järjestämiseen.