Viittomakielen opetus näkyy vihdoin vammaispalvelulaissa

Tämän vuoden alussa astui voimaan uusi vammaispalvelulaki, joka sisältää sekä uusia palveluja että parannuksia vanhoihin palveluihin.

Uusi vammaispalvelulaki turvaa perheiden oikeuden saada viittomakielen tai muun kommunikointikeinon opetusta, kun perheeseen syntyy kuuro tai kuulovammainen lapsi. Liitto on nostanut tämän tarpeen esiin kaikissa vammaispalvelulain uudistamiseen liittyvissä lausunnoissaan.

Viittomakielen opetuksen saaminen on ollut aiemmin erittäin vaikeaa, mikä on heikentänyt lasten vuorovaikutusta oman perheensä kanssa. Viittomakielen opetuksen saamisesta perheelle ei Suomessa säädetä missään muussa laissa. Vammaispalvelulaki määrittää nyt selkeästi, että vammaisen lapsen perheellä on oikeus saada viittomakielen opetusta eli kyseessä on ns. subjektiivinen oikeus.

Opetuksen järjestämisessä tulee ottaa huomioon, että uuden kielen opiskelu on pitkäaikainen tarve. Aina kyse ei ole vain kuulevien vanhempien viittomakielen opetuksesta, sillä toisinaan myös kuurot vanhemmat tarvitsevat tukea lapsen kielenkehityksen edistämiseen.

Palvelua haetaan oman hyvinvointialueen vammaispalveluista. Hyvinvointialueita on 22 ja ne kukin tekevät omat hakulomakkeensa. Hakemus voi olla myös vapaamuotoinen.

Taustalla pitkäaikainen vaikuttamistyö

Kuurojen Liitto on seurannut tiiviisti pitkää prosessia, jossa sosiaali- ja terveysministeriö on uudistanut lakia vammaisuuden perusteella myönnettävistä palveluista ja tukitoimista (380/1987). Lain uudistaminen on ollut esillä jo vuonna 2003, pääministeri Matti Vanhasen hallitusohjelmassa. Tulkkauspalvelu irrotettiin vammaispalvelulaista omaksi kokonaisuudekseen vuonna 2010.

Lakia on kutsuttu nimellä vammaispalvelulaki, ja se on nyt virallisesti uuden, 1.1.2025 voimaan tulleen lain nimi. Uusi vammaispalvelulaki ei ole syntynyt kivuttomasti, kuten eivät muutkaan uudet lait nykyisessä tiukassa taloustilanteessa. Vammaispalvelulaki on edelleen ns. toissijainen laki: ensin arvioidaan asiakkaan yksilölliset tarpeet ja se, voidaanko niihin vastata sosiaalihuoltolain palveluja tarjoamalla. Jos ei, etsitään sopiva palvelu vammaispalvelulaista.

Seuraa tiedotustamme aiheesta kevään aikana!

Jos tarvitset yksityiskohtaista lisätietoa, kysy erityisasiantuntijoiltamme (yhteystiedot ohessa) tai aluetyöntekijöiltämme.