Kesto: 05:02
Tekstitys: Suomi
Kieli: Suomalainen viittomakieli

Vapaaehtoistoiminta voimaannuttaa!

Tämänkertaisessa Silmä tarkkana -postauksessa Liisa Syväsalmi pohtii vapaaehtoistyötä ja sen tekemistä.

Mitä vapaaehtoistyö on ja miksi sitä tehdään? Miksi ylipäätään tarvitsee puhua koko aiheesta? Ensimmäinen syy on se, että vapaaehtoistyön määrä tuntuu vähenevän nykypäivänä. Järjestöjen ja muiden tahojen on yhä vaikeampaa löytää vapaaehtoisia. Voi olla, että lupaudutaan mukaan, mutta ei sitten tullakaan paikalle.

Minulla on parinkymmenen vuoden kokemus vapaaehtoistyöstä eri tehtävissä ja paikoissa. Vapaaehtoistyötä tehdään monessa eri muodossa. Esimerkiksi viittomakielinen vapaaehtoistoiminta Viva tarjoaa tukea yksinäisille kuuroille juttuseuran muodossa. Yhdistystoiminta pyörii samalla vapaaehtoisuuden periaatteella.

Tykkään toimia elävänä kirjana Elävässä kirjastossa. Siellä ihmiset saavat lainata erilaisia ”eläviä kirjoja”, kuten vaikka muslimeja tai muiden uskontojen edustajia. Elävänä kirjana kerron minua lainaaville ihmisille viittomakielisistä kuuroista.

Vapaaehtoistyö sopii kaikille!

Miksi teen vapaaehtoistyötä vuodesta toiseen? En ainakaan rahan takia, vaikka joskus vapaaehtoistyö saattaa poikia työtarjouksenkin. Eikä minun myöskään välttämättä tarvitse saada mitään konkreettista vastineeksi siitä, mitä teen. Mitä minä siitä sitten saan? Henkistä voimaantumista.

Onhan vapaaehtoistyö välillä raskasta ja kuluttavaakin, mutta se myös antaa paljon. Laitan hyvän kiertämään ja saan hyvää moninkertaisesti takaisin. Olen niin sosiaalinen ihminen, että nautin saadessani olla tekemisissä toisten kanssa. Vapaaehtoistyö sopii hyvin niille, jotka tykkäävät oppia uusia juttuja ja haluavat saada ajattelemisen aihetta. Jos olet ujo luonne, se ei ole mikään este! Sopivia vapaaehtoistehtäviä löytyy jokaiselle.

Nykyaikana ihmisillä tuntuu olevan jatkuva kiire, eikä minkäänlaista halua sitoutua, mikä johtaa perumisiin. Minusta se on lähinnä järjestelykysymys. Mutta myös omista voimavaroista pitää muistaa olla tietoinen. Jos tuntuu että ne riittävät, lähde kokeilemaan!

Yllätyksellisuus on vapaaehtoistyön suola

Jos minulta kysytään, vapaaehtoistyö on parhaimpia töitä mitä maailmassa voi tehdä. Vaan en minäkään sentään sitä kellon ympäri tee. Pitää tiedostaa omat voimavaransa.

Vapaaehtoistyössä on hienoa yllätyksellisyys. Ihan yhtäkkiä saatetaan tulla kysymään mukaan johonkin, ja se on menoa se. Jos olet miettinyt, missä vapaaehtoistyötä pääsisi tekemään, niin esimerkiksi Elävällä kirjastolla on omat nettisivut, ja sen toimintaan voi ilmoittautua mukaan myös postitse.

Kiinnostaisiko vapaaehtoistoiminta sinua? Voit ilmoittaa vaikkapa Kuurojen Liiton tiedottajalle, millaisiin tapahtumiin ja tehtäviin olisit mielelläsi käytettävissä. Nyt ei ole aika maata sohvan pohjalla, vaan pistää reippaasti töpinäksi!