Kesto: 02:47
Tekstitys: Suomi
Kieli: Suomalainen viittomakieli

Tiedotus vaaratilanteissa

Hätäkeskuslaitoksen vaaramerkkikokeilu on aiheuttanut ihmetystä sosiaalisessa mediassa.

Väestöhälytinjärjestelmän testi

Hätäkeskuslaitos tiedottaa, että väestöhälytinjärjestelmää testataan joka kuukauden ensimmäisenä arkimaanantaina klo 12 soittamalla kokeilumerkki. Tarkoituksena on tarkistaa väestöhälytinjärjestelmän toimivuutta, eikä se edellytä ihmisiltä toimenpiteitä. Ääni soitetaan ulkohälyttimen ja kulkuneuvoilla asennettujen hälyttimen välityksellä.

Vaaratiedote annetaan monella kanavalla

Aidossa vaaratilanteessa ihmisiä varoitetaan yleisellä vaaramerkillä, eli minuutin pituisella äänimerkillä. Vaaramerkin lisäksi annetaan aina vaaratiedote, jota annetaan, kun vaarallinen tapahtuma voi aiheuttaa ihmisille hengen- ja terveysvaara tai vaaran omaisuuden vaurioitumiselle tai tuhoutumiselle.

Vaaratiedote kuuluu radion kanavilla, näkyy 112 Suomi-sovelluksen push-ilmoituksena.  Lisäksi Hätäkeskuslaitos välittää vaaratiedotteet virallisilla kanavilla ja sosiaalisen median kanavilla.

Mikäli viranomaiset päättävät välittää vaaratiedotteen koko maahan, vaaratiedote näkyy YLE:n, MTV3:n ja Nelosen teksti-tv:n 112-sivulla ja juoksevana tekstinä television yläreunalla. Vaaratiedotteessa kerrotaan myös toimintaohjeita.

112 Suomi-sovellus

112 Suomi-sovellus kannattaa asentaa puhelimeen ja ikoni puhelimen aloitusnäyttöön. Siellä näkyy eri tiedotteita koskien vaaratilanteita ja liikennettä. Asetuksista voi säätää sovelluksen ilmoitukset. Muista seurata päivityksiä.

Vaaratiedotteen testi

Vaaratiedotetta testataan yleensä valtakunnallisena hätänumeropäivänä 11.2. klo 11.20 ja mahdollisesti erikseen ilmoitettavina aikoina, jolloin vaaratiedote näkyy äsken mainituissa paikoissa.

Näet vaaratiedotteen – toimi näin

1.  Siirry sisälle
2. Sulje ovet, ikkunat, tuuletusaukot ja ilmanvaihto
3. Seuraa uutisia ja viranomaistiedotteita, varmista lähteet
4. Vältä soittamasta numeroon 112, ettei linjat ruuhkaudu
5. Pysy sisällä
6. Älä poistu alueelta, ettet joudu matkalla vaaraan