Suomenruotsalaisen viittomakielen korpus on julkaistu

Suomenruotsalaisen viittomakielen korpuksen ensimmäinen osakokonaisuus julkaistiin FIN-CLARINin Kielipankissa lokakuussa 2024, minkä johdosta järjestetään julkistamistilaisuus torstaina 31.10.2024 klo 13.00–15.00 Jyväskylän yliopistolla.

Suomenruotsalaisen viittomakielen korpuksen muodostamiselle on ollut tilausta jo pidemmän aikaa. Korpus eli tietokoneluettavassa muodossa oleva videoaineistokokoelma on hyödyllinen apuväline kielellisten ja kulttuuristen piirteiden tutkimuksessa ja opetuksessa.
Korpus avaa uudenlaisia, etenkin määrällisiä mahdollisuuksia selvittää esimerkiksi viittomakielen sanastoa, rakennetta ja variaatioita sekä kuurojen yhteisön tapoja ja normeja.

Lokakuussa 2024 julkaistu suomenruotsalaisen viittomakielen multimodaalinen aineistokokonaisuus sisältää videomateriaalia sekä materiaaleihin ajallisesti sidottuja koneluettavia merkintöjä ja metatietoja. Merkintöjen lisääminen eli annotointi kattaa viittomien tunnistamisen, niiden merkitysten ja muotojen erottamisen ja virketason käännökset.

Juuri julkaistava suomenruotsalaisen viittomakielen korpus sisältää yhteensä 4,5 tuntia videomateriaalia 12 viittojalta. 2014–2018 kuvattiin yhteensä 103 eri puolella Suomea asuvan viittomakieltä äidinkielenään käyttävän henkilön viittomista. 91 heistä käytti suomalaista viittomakieltä ja 12 suomenruotsalaista viittomakieltä. Vuosina 2021–2024 rakennettiin suomenruotsalaisen viittomakielen korpusta tallennetun suomenruotsalaisen viittomakielen videomateriaalin pohjalta.

Koko korpuksen rakentamisen ajan me JYU:n tutkijat olemme olleet yhteydessä suomenruotsalaisen viittomakielen asiantuntijoihin Kuurojen Liiton kielineuvontapalvelussa. Olemme tehneet myös yhteistyötä suomenruotsalaisten viittomakielisten kuurojen kanssa työpajoissa keskustellaksemme korpuksemme videomateriaalissa esiintyvien eri viittomien perusmuodoista ja merkityksistä. Yhteistyö kieliyhteisön kanssa on ollut erittäin arvokasta, sillä sen avulla voimme kehittää viittomakielistä korpustamme ja sen sisältöä.

Nyt julkaistu korpus on tärkeä Suomen viittomakieliselle yhteisölle ja suomenruotsalaisen viittomakielen asemalle yhteiskunnassa. Kieli on vakavasti uhanalainen, ja tällä hetkellä sillä arvioidaan olevan vain noin 200 käyttäjää, joista 90 on kuuroja. Sen lisäksi, että korpus mahdollistaa aivan uusien tutkimuskysymysten esittämisen, se muodostaa myös infrastruktuurin, joka vahvistaa uhanalaisen suomenruotsalaisen viittomakielen asemaa entisestään. Korpus on tärkeä kielen meneillään olevalle elvytystyölle, johon kuuluvat kielenhuolto, kielineuvonta, sanakirjatyö ja kielenopetus.

Yhteystiedot ja lisätietoja:

Juhana Salonen, Karin Hoyer ja Lena Wenman
Projektitutkijat Jyväskylän yliopiston Kieli- ja viestintätieteiden laitoksella
juhana.salonen@jyu.fi, karin.m.hoyer@jyu.fi, lena.m.wenman@jyu.fi