Yleiskuva valtuuston kokouksesta, ihmisiä pöytien ääressä

Helsingin valtuuston kyselytunti tulkataan ensimmäistä kertaa viittomakielelle

Helsingin kaupunginvaltuuston seuraavan 26.2 kokouksen kyselytunti tullaan tulkkaamaan viittomakielelle. Kyselytuntia voi seurata paikan päällä tai Helsinki-kanavan kautta.

Helsinki on valtuutettujen aloitteesta päättänyt järjestää kokeilun kyselytuntien viittomakielisestä tulkkauksesta. Valtuuston kokousten yhteydessä järjestetään säännöllisesti kyselytunteja, joiden aikana valtuutetut voivat esittää kysymyksiä pormestarille ja apulaispormestareille.

Ensimmäinen kokeilu järjestetään valtuuston kyselytunnille 26.2. klo 18 (kyselytunti on heti kokouksen alussa, nimenhuudon ja pöytäkirjantarkastajien valinnan jälkeen).

Viittomakielelle tulkattu kyselytunti ja muut kyselytunnit voi katsoa Helsinki-kanavalla suorana lähetyksenä tai tallenteena. Valtuuston kokouksia voi seurata myös paikan päällä yleisölehteriltä, jonne on esteetön sisäänkäynti osoitteesta Sofiankatu 3 sisäpihan kautta. Yleisölehterille pääsee noin 30 minuuttia ennen kokouksen alkua. Kokouksen aikana voi poistua ja sinne voi saapua vapaasti. Yleisölehteri sijaitsee kolmannessa kerroksessa, jonne pääsee hissillä sekä portaita.

Helsingin kaupungin mukaan tavoitteena on jatkaa kokeilua myös syyskaudella. Kokemusten perusteella puntaroidaan mahdollisuuksia viittomakielisen tulkkauksen järjestämiseen säännöllisesti.

Valtuutettu Said Ahmed Suldaanin (vas) ja 28 muun kaupunginvaltuutetun allekirjoittama aloite valtuuston kokousten viittomakielisestä tulkkauksesta käsiteltiin valtuustossa syksyllä 2019.

Viittomakielinen ajankohtaiskooste

Viittomakielisillä on mahdollista saada tietoa helsinkiläisten palveluista pääkaupunkiseudun yhteisellä viittomakielisellä palvelusivustolla.

Lisäksi kerran kuukaudessa ilmestyy viittomakielinen ajankohtaiskooste, jonka aiheet valitsee kuurojen yhteisöön kuuluva henkilö. Ajankohtaiskooste jaetaan Helsinki-kanavan ja viittomakielisen sivuston kautta ja uutisoidaan myös kaupungin verkkosivuilla Hel.fi:ssä.