Viittomakieliset filmifestivaalit vetivät väkeä

Lauantaina 13.11. järjestettiin Turussa hartaasti odotettu viittomakielinen filmifestivaali. Korona-aika on aiheuttanut viittomakielisten tapahtumien järjestämiseen pitkän tauon. Kulttuuritoiminta alkaa hiljalleen elpyä.

Seitsemännen kerran järjestetyillä filmifestivaaleilla nähtiin 17 elokuvaa. Niistä yksi oli Brasiliasta, kaksi Suomesta, kaksi Kanadasta, kolme Englannista ja yhdeksän USA:sta. Ulkomaisten elokuvien sarjan voitti selvällä enemmistöllä Signing Black in America (USA), jota äänesti 20,2 prosenttia katsojista. Toiseksi tuli lyhytelokuva CODA (USA, äänet 19,1 prosenttia). Nimestään huolimatta kyseessä on eri elokuva kuin nyt teattereissa pyörivä, Marlee Matlinin tähdittämä CODA – Kahden maailman välissä.

Suomalaisten elokuvien kisa oli tiukka taisto kahden filmin välillä. Pienellä enemmistöllä voitti Jonas Kempin The Last Apple, jossa näyttelivät Kemppi ja Julien Della Valle. Toiseksi tuli Sinkkunaisilla on asiaa.

Kuurojen Liiton kulttuurituottaja Teemu Lipasti- Sjöroos on tyytyväinen festivaalin järjestelyihin.
– Kaikki sujui hienosti: tekniikka toimi ja paikalla oli 200 ihmistä, hän kertoo.

Festivaalipaikkana toimi Logomo, vanha VR:n konepaja. Kulttuurikeskukseksi muutettuun pajaan elokuvatapahtuma sopi täydellisesti.
– Paikka oli erinomainen, sillä saman katon alle saatiin elokuvat, ruokailu ja baari, kiittelee Lipasti-Sjöroos.

Hyväntuulisesta tunnelmasta huomasi, että yhteisöllisten kulttuuritapahtumien paluuta on odotettu. Seuraava viittomakielinen filmifestivaali pidetään kahden vuoden päästä. Paikkakunta on vielä auki. Kulttuurituotanto ottaa mielellään vastaan ehdotuksia.

 

Kuvat: Tiina Vihra ja Teemu Lipasti-Sjöroos