Kesto: 05:59
Tekstitys: Suomi
Kieli: Suomalainen viittomakieli

Ajankohtaiskatsaus 22.3.2023: chatpalvelua, tapahtumia ja uusia julkaisuja

Tämän viikon ajankohtaiskatsaus esittelee poimintoja tapahtumakalenterista, muistuttaa Kuurojen Liiton chatpalvelun olemassaolosta ja kertoo mitä sekä Kuurojen lehdessä että Viittomakielisessä kirjastossa on julkaistu.

Tarkennus Jyväskylän vammaisneuvoston tulkkausjärjestelyä koskevaan kirjoitukseen

Jyväskylän vammaisneuvostosta eroava jäsen, väitöskirjatutkija Ulla Sivunen, on kirjoittanut mielipidekirjoituksen, jossa hän ilmaisee pettymyksensä Jyväskylän kaupungin toimintaan ja haluttomuuteen löytää ratkaisua vammaisneuvoston kokousten viittomakielen tulkkausongelmiin. Kirjoituksessa Sivunen toteaa kaupungin hallintopäällikön kertoneen, että Kuurojen Liitto olisi tukenut Jyväskylän kaupungin linjausta. Tämä väite ei pidä paikkaansa, sillä Kuurojen Liitto ei ole missään vaiheessa tukenut kaupungin näkemystä. Sen sijaan liitto suosittaa, että kaupunki ottaisi tulkkaustilaukset vastuulleen yhdenvertaisuuslakiin ja hallintolakiin vedoten. Jyväskylän kaupunki on ilmoittanut odottavansa nyt yhdenvertaisuusvaltuutetun näkemystä asiasta.

Kuurojen Liiton chatti päivystää arkipäivisin

Muistattehan, että voitte ottaa Kuurojen Liittoon yhteyttä chatin kautta sekä kirjoittaen että viittoen! Chat-palvelu on auki arkisin klo 9−15. Klikkaa siis itsesi osoitteeseen www.kuurojenliitto.fi, etsi sivun oikeasta laidasta oranssi ”Avaa chat”-nappi ja testaa, miten chatti toimii! Jos käytät mobiililaitetta, chatti löytyy myös oranssista napista ruudun oikeassa alakulmassa.

Vuoden ensimmäinen Kuurojen lehti on ilmestynyt

Kuurojen lehden vuoden 2023 ensimmäisessä numerossa kerrotaan viittomakielten elvytyksestä, Vuoden viittomakieliteko 2022 -tunnustuksen saajasta ja Rivien välissä 3 -tapahtuman aiheista. Lisäksi lehdessä käsitellään muun muassa Kuurojen Liiton ja Malawin kuurojen liiton MANADin sanakirjaprojektia, sähkön korkeaa hintaa sekä järjestöpäivien antia. Lehti saapui tilaajille maaliskuun puolessa välissä. Mikäli lehti kiinnostaa, tilaa oma lehtesi alla olevasta linkistä!

Viittomakieliset hyvinvointialueilla -kiertue

Kuurojen Liiton ja Suomen Kuurosokeat ry:n järjestämä hyvinvointialuekiertue saa jatkoa! Kiertueella keskustellaan eri hyvinvointialueilla asuvien viittomakielisten ja kuurosokeiden kanssa sote-uudistuksesta ja oman hyvinvointialueen palveluista. Lisäksi hyvinvointialueiden edustajat ovat mahdollisesti paikalla kuulemassa viittomakielisten kokemuksia sosiaali- ja terveyshuollon palveluista sekä pelastustoimesta. Ohjelmassa on myös kahvitarjoilu, minkä vuoksi pyydämme ilmoittautumaan tilaisuuteen etukäteen. Ilmoittautumisohjeet sekä tarkat kiertueaikataulut löydät oheisen linkin takaa! Seuraavat kokoontumiset ovat 25.3. Oulussa ja 29.3. Turussa!

HELsign tekee paluun!

Koko perheen viittomakielinen kulttuuritapahtuma HELsign toteutetaan taas kahden vuoden tauon jälkeen! Tapahtuma järjestetään Helsingin Itäkeskuksen kulttuurikeskus Stoassa sunnuntaina 26. maaliskuuta 2023 klo 13−16. Luvassa on kaksi upeata lavaesitystä, Giselle ja Suden hetki. Esitysten välissä järjestetään aikuisille suunnattu keskusteluohjelma Thomas Sandholmin elämäkerrasta. Humakin tulkkiopiskelijat ovat puolestaan mukana varmistamassa, ettei lapsilla käy aika käy pitkäksi. Tapahtumaan on ilmainen pääsy. Tapahtuma on jo tämän viikon sunnuntaina, tervetuloa mukaan!

Yhdistystarinat-sarja saa jatkoa

Yhdistystarinat-sarja vierailee kuurojen yhdistyksillä eri puolilla Suomea. Kukin jakso esittelee yhden yhdistyksen toimintaa ennen ja nyt, tapaa yhdistyksen jäseniä sekä nostaa esiin yhdistykseen liittyviä tarinoita. Sarjan neljännessä osassa vieraillaan Etelä-Pohjanmaan viittovat ry:n tiloissa. Kipin kapin katsomaan siitä!