Längd: 1:36
Textning: Finska, Svenska
Språk: Finskt teckenspråk, Finlandssvenskt teckenspråk

Teckenspråksdagens webbinarium 12.2.2021

År 2021 firar vi Teckenspråksdagen med ett webbinarium den 12 februari klockan 12-15. Anmäl dig och säkra din plats!

Distansevenemang har varit en av coronaårets trender. Nu firas också teckenspråkets dag på nätet, med hela gemenskapen. Alla är hjärtligt välkomna! Festwebbinariet ordnas av Finlands Dövas Förbund och riksdagens nätverk för teckenspråken.

Teman på webbinariet är bland annat forskningen i det finlandssvenska teckenspråket. Justitieministeriet bidrar med ett block som handlar om teckenspråksdelegationen, utvärderingen av teckenspråkslagen och teckenspråksbarometerns resultat.

På nätseminariet offentliggörs även vem som får gemenskapens hederspris, Årets teckenspråksbragd.

Tolkning sker på finskt/finlandssvenskt teckenspråk – finska..

Anmäl dig till webbinariet senast 10.2 via länken till höger.

Konferencier: Janne Kankkonen, Finlands Dövas Förbund rf

12.00-12.10 Seminariet öppnas.
Verksamhetsledare Markku Jokinen, Finlands Dövas Förbund rf

12.10-12.30 Delegationen för teckenspråksärenden, utvärdering av teckenspråkslagen. Regeringssekreterare Maria Soininen, Justitieministeriet

12.30-13.10 Teckenspråksbarometern.
Forskare, docent Päivi Rainó, Humanistiska yrkeshögskolan

13.10-13.30 Hälsning: Riksdagens nätverk för teckenspråken
Riksdagsledamot Esko Kiviranta

13.30-13.50 Paus

13.50-14.10 Forskningsprojektet i finlandssvenskt teckenspråk.
Verksamhetsledare Magdalena Kintopf-Huuhka, Finlandssvenska teckenspråkiga rf

14.10-14.30 Tecknade minnen-projektet.
Forskarna Hisayo Katsui och Maija Koivisto, Helsingfors universitet

14.30-14.50 Hederspriset Årets teckenspråksbragd Direktör Kaisa Alanne, Finlands Dövas Förbund rf

14.50-15.00 Seminariet avslutas.
Kaisa Alanne, Finlands Dövas Förbund rf

Webbinariets språk: finskt teckenspråk, finska, finlandssvenskt teckenspråk, svenska.