Kuurojen kokemat ongelmat ja vääryydet ovat hyvin samanlaisia kaikissa kehitysmaissa

Kuurojen Liiton viittomakielityöllä on mahdollisuus kokonaisvaltaiseen muutokseen kuuron elämässä.

Lahjoita nyt

Kuurojen Liitto tekee kehitysyhteistyötä kolmella mantereella maissa, joissa kuurojen kohtaamat vaikeudet ovat hyvin todellisia

Kaakkois-Aasia: Kambodzha


Kuuro lapsi syntyy useimmiten köyhyyteen, kuuleville vanhemmille, jotka eivät tiedä viittomakielestä mitään. Vanhemmat eivät osaa keskustella lapsensa kanssa, ja lapsi jää usein täysin ilman kieltä.

Kasvaen yksinkertaisten eleiden varassa, kuurot lapset elävät eristyksissä ja ulkopuolisina jopa omissa perheissään, joissa vanhemmat usein häpeävät ja piilottelevat lastaan ulkomaailmalta. Valitettavan usein lähiyhteisö kohtelee kuuroja kaltoin ja hyväksikäyttö on yleistä.

Afrikka: Malawi ja Uganda


Monet vanhemmat eivät usko kuuron lapsensa mahdollisuuksiin, eivätkä siksi lähetä häntä kouluun. Se pieni osa, joka pääsee kouluun, viedään yleensä lähikouluun, jossa ei saa opetusta viittomakielellä. Siksi kieletön kuuro ei opi koulussa lähes mitään.

Kuurojen kouluja on hyvin vähän ja vain harvoissa niistä saa opetusta viittomakielellä. Kuurojen kouluissa lapset kuitenkin tapaavat – usein ensimmäistä kertaa elämässään – muita kuuroja ja ymmärtävät mahdollisuuden kommunikoida viittomakielellä.

Etelä-Eurooppa: Albania ja Kosovo


Suurella osalla kuuroista jää koulu oppimisvaikeuksien takia kesken ja usein koulunsa päättäneetkin kuurot ovat luku- ja kirjoitustaidottomia. Koska perusopetus on ollut huonoa, eikä maassa ole viittomakielen tulkkauspalveluja, ei kuuroilla nuorilla ole mahdollisuuksia jatkaa opintojaan.

Kielettömänä ja kirjoitustaidottomana on hyvin vaikea elättää itseään ja siksi kuurot ovat hyvin riippuvaisia perheistään tai sukulaisistaan. Köyhyys ja syrjäytyminen on hyvin yleistä.

Pitkäjänteistä kehitysyhteistyötä

Kuurojen Liiton kehitysyhteistyö keskittyy paikallisen viittomakielen vahvistamiseen ja kuurojen järjestötoiminnan perustamiseen ja kehittämiseen:

Vahvistuva viittomakieli mahdollistaa kuurojen tiedonsaannin, jolloin kuuroilla on paremmat mahdollisuudet kouluttautua, työllistyä ja huolehtia itsestään sekä perheistään.

Järjestötoiminnan avulla pystytään paremmin ajamaan läpi kuurojen oikeuksia ja asemaa parantavia muutoksia yhteiskunnissa, joissa kuurojen eriarvoisuus kuuleviin verrattuna on huomattavan suurta.

Muutos on mahdollista!

Työmme kautta kuurot ja heidän perheenjäsenensä ovat saaneet viittomakielen opetusta, tulkkeja on koulutettu ja kuurot ovat saaneet ammatillista koulutusta. Olemme myös saaneet aikaan lakimuutoksia, ja kuurot ovat tulleet osaksi omakielistä yhteisöä, laajempaa yhteiskuntaa ja päätöksentekoa.

Lahjoittamalla tähän kampanjaan olet mukana tukemassa uraauurtavaa työtä kuurojen olosuhteiden muuttamiseksi ympäri maailmaa!

Tee lahjoitus kehitysmaiden kuurojen tueksi!

Alkaen: 1,00 

Poista

Videon kesto: 2:56
Tekstitys: Suomi

Ilman viittomakieltä kehitysmaiden kuurot lapset jäävät oman onnensa nojaan

Naomie on 8-vuotias tyttö Malawin Blantyressä. Hän on myös kuuro, eikä ole siksi voinut oppia kuulevan perheensä käyttämää kieltä. Kukaan hänen perheessään ei osaa viittoa.

Naomien perhe ei ole varakas, joten hän käy valtion ylläpitämää koulua, jossa opetetaan vain puhumalla.

Lapsen, joka ei ole koskaan oppinut puhuttua kieltä, on mahdoton ymmärtää tai oppia mitään pelkistä suunliikkeistä.