Alla behöver vänner, kamratstöd och någon att identifiera sig med

Kamratverksamheten har en viktig roll i teckenspråkiga barns och ungdomars liv.

Donera här

Mobilen ersätter inte vänner i vardagen

”Min klasskompis har födelsedagskalas i dag men jag blev inte bjuden. Det är sååå trist att alltid vara ensam.

Undrar just vad mina döva kompisar har för sig? På det teckenspråkiga lägret förra sommaren fick jag igen nya vänner. Jag saknar dem, vi hade jätteroligt tillsammans! Man behövde aldrig fundera på om alla hör tillräckligt bra eller om hörapparaten är på. Vi bara tecknade och tecknade! I skolan är tolken den enda som använder teckenspråk med mig.

Jag önskar att jag snart skulle få träffa mina kompisar igen. Till dess håller vi kontakt på mobilen men det är ju inte samma sak…

När vännerna finns långt borta…


I skolan och på vardagskvällarna har döva barn sällan jämnåriga lekkamrater som förstår teckenspråk och kan teckna. Närmaste döva barn som är i samma situation kan bo på flera hundra kilometers avstånd. Dövheten i sig är inget hinder för att bli vän med någon som har normal hörsel men har man väldigt olika språk och svårt att förstå varandra blir det ofta problem. För döva barn är det tungt att alltid vara ”den som är annorlunda”.

Kamratverksamheten ger kraft och insikter


Finlands Dövas Förbunds ungdomsverksamhet ordnar evenemang och läger så att teckenspråkiga barn kan träffa varandra. Då kan de dela olika upplevelser med andra i samma ålder, barn som är i samma situation som de själva. Samtidigt lär barnen sig att allas våra olikheter faktiskt skapar mångfald och att varje enskild individ har sin plats samhället.

Kamratverksamhet svetsar barnen samman – de får både dela erfarenheter och bekymmer, och leka och spralla tillsammans. Det hjälper dem att utveckla en sund självkänsla och identitet.

Med en penninggåva till Finlands Dövas Förbunds kamratverksamhet gör du det möjligt för oss att ordna teckenspråkiga kamratträffar. Och det, det är sååå uppskattat!

Stöd vår teckenspråkiga kamratverksamhet — donera!

Från: 1,00 

  • 100 €
  • 50 €
  • 20 €
  • Annat belopp
Nollställ