Kompisrelationer är väldigt viktiga för barnens välbefinnande

Vanligen har döva barn mycket sällan möjlighet att träffa andra teckenspråkiga barn, det kan till och med bli bara en gång om året.

Stöd de teckenspråkiga lägren för barn

Utan kontakten med kompisarna från lägren skulle livet här uppe i norr vara ganska mycket tråkigare! !

Riina är 13 år, döv och teckenspråkig. Hon har luftakrobaktik som hobby och bor i Uleåborg med sin familj. Riina har många kompisar, också utomlands, som hon ringer videosamtal med nästan varje dag. De flesta av dem har hon träffat på lägren för döva barn.

Men kompisarna bor så långt borta att Riina bara kan vara tillsammans med dem några gånger om året.

Riina går i sexan och är den enda döva i sin skola i Uleåborg. Hon har inga nära vänner där för hennes jämnåriga kan inte teckna. Skolan går nog helt okej, tycker hon, men ibland är det svårt att hänga med i undervisningen med hjälp av tolk. Vardagstillvaron i Uleåborg är ganska ensam och därför väntar Riina och hennes kompisar på lägren som på solens uppgång. Då får de äntligen träffas!

Jag har varit på många läger! Det var faktiskt på ett cirkusläger som jag hittade min hobby som 8-åring. Vi fick prova olika cirkusgrenar, som golvakrobatik, handstående och trampolinhopp, men luftakrobatiken blev min grej. I februari kunde alla se mig tävla i Talang Finland på tv! Det var roligt och jag fick mycket bra respons av domarna, som uppmuntrade mig att fortsätta med min hobby.

Lägren är en bärande kraft

Det finns många barn som Riina runt om i Finland. Barn som ofta är den enda döva på orten och måste klara skola och hobbyer med hjälp av teckenspråkstolk – det vill säga då en tolk går att få. Barn som inte kan vara tillsammans med sina vänner till vardags, som man brukar, eftersom de bor långt från varandra.

När ett barn dagligen måste kommunicera på omvägar med folk som använder ett annat språk och ett annat kommunikationssätt är det självklart att hen längtar efter att kunna umgås med vänner som har samma modersmål.

Inspiration och rollmodeller

Det är viktigt att varje år ordna läger och evenemang för teckenspråkiga barn så att de kan träffas, vara tillsammans och få nya bekanta. Kontakterna och upplevelserna på lägren livar upp döva barns vardag och umgänget via telefonskärmen hjälper dem att hålla modet uppe under årets ensamma månader.

Både lägeraktiviteterna och lägerledarna som rollmodeller kan också inspirera barnen att rikta in sig på nya och fina mål.

Inget är omöjligt för de här barnen – bara vi ger dem en chans!

När du ger en penninggåva nu är du en av dem som möjliggör läger- och kamratverksamheten för döva barn, så att de precis som Riina kan få viktiga, positiva och uppbyggande upplevelser.

> BLI MÅNADSDONATOR

Stöd de teckenspråkiga lägren för barn – gör en engångsdonation!

Från: 1,00 

  • 100 €
  • 50 €
  • 20 €
  • Annat belopp
Nollställ