Kesto: 07:07
Tekstitys: Suomi
Kieli: Kansainvälinen viittominen

Rampfeber-esitys vieraili Suomessa

Lauantaina 6. marraskuuta nähtiin Helsingissä Kulttuuritalolla pitkästä aikaa yhteispohjoismainen teatterituotanto.

Teater Manun, Riksteatern Crean, Teatteri Totin ja Det Norske Teatretin yhteistyönä toteutetussa esityksessä oli mukana tunnettuja pohjoismaisia näyttelijöitä. Suomea edusti Teatteri Totin Marita S. Barber.

Suomessa Rampfeberinä nähty näytelmä on norjaksi Panikk i Kulissene (Paniikki kulisseissa) ja alkuperäiskielellä englanniksi Noises off. Esitys juhlistaa Teater Manun 20-vuotista taivalta. Samalla se on Teater Manun johtajan Mira Zuckermannin jäähyväistyö. Viittomakielisen teatterin ikonina tunnettu Zuckermann jää pitkän teatteriuran jälkeen eläkkeelle.

Brittiläisen Michael Fraynin käsikirjoittama esitys on yksi kuuluisimpia teatterikomedioita. Frayn marssittaa näyttämölle kaikki mahdolliset sterotyypit: neuroottisen älykköohjaajan ja näyttelijät, joiden henkilökohtaiset ongelmat vaihtelevat alkoholismista ylioptimismiin ja vuorosanojen unohteluun.  Lopputuloksena on tietenkin käsittämätön kaaos.

Monesti taide jäljittelee elämää, sillä nyt kaaoskerrointa nosti pandemia.
– Tuotanto alkoi jo kaksi vuotta sitten. Alku meni hienosti, mutta sitten iski korona, kertoo ohjaaja Mira Zuckermann. – Mietimme, mitä tehdä. Peruisimmeko koko tuotannon? Vaistoni sanoi, ettei niin saa tehdä.

Harjoitukset päätettiin siirtää Zoomiin. Ohjaaja Zuckermann oli Norjassa, näyttelijät kotipaikoissaan kuka missäkin. Sillä tavalla päästiin harjoituksissa alkuun. Ensi-ilta lähestyi kovaa vauhtia, mutta etäharjoitusten takia näyttelijät eivät olleet vielä läheskään valmiita. Mutta ei auttanut muuta kuin antaa mennä vain.
– Näyttelijät ovat parantaneet suoritustaan joka esityksessä, Zuckermann kehuu joukkoaan.

Tuotanto oli haastava myös siksi, että näyttelijät vaihtoivat esityskieltä aina, kun esitysmaa vaihtui. Norjassa he viittoivat repliikkinsä norjalaisella viittomakielellä, Ruotsissa ruotsalaisella ja Suomessa suomalaisella viittomakielellä. Normaalisti kielenvaihto vaatisi useita harjoitusviikkoja lisää, mutta näyttelijät onnistuivat siinä lähes olemattoman pienessä ajassa. Zuckermann pitää kielenvaihtoa kuurojen näyttelijöiden ehdottomana vahvuutena.

Mira Zuckermann jää eläkkeelle joulukuussa. Teater Manun uudeksi johtajaksi on valittu Janne Langaas. Rampfeber tullaan näkemään myös kesällä 2022 Clin d’Oeil-festivaalilla Reimsissä.