Kesto: 7:32
Tekstitys: Suomi
Kieli: Suomalainen viittomakieli

Kuurojen Liiton koronakatsaus 25.2.2021

Koronakatsauksessa aiheina ovat ajankohtaiset koronauutiset: luotettavat tiedotukset, koronavirusrokotteet, virusmuunnokset ja maskien oikeaoppinen käyttö.

Luota vain virallisiin tiedotuksiin

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL jakaa jatkuvasti ajantasaista tietoa koronaviruksesta ja vallitsevasta tilanteesta. Sieltä sekä valtioneuvoston tiedotuksista ja oman alueesi virallisista tiedotuskanavista saat varmaa, ajankohtaista ja todenmukaista tietoa.  

Koronavirusrokote on uusi asia, ja siitä liikkuu virallisten tietojen lisäksi myös paljon väärää tietoa ja uskomuksia. Kannattaa olla tarkkana, jos näet esimerkiksi sosiaalisesta mediasta tietoa, minkä todenperäisyydestä et ole varma. Tarkista tieto aina luotettavista lähteistä. 

Koronavirusrokotteet

Uusimpana THL:n sivuilla on viittomakieliset videot koronavirusrokotteista. Rokotteet ovat tehokas suoja koronavirusta vastaan. Tiedon siitä, missä ja milloin voit ottaa rokotuksen, saat omalta kunnaltasi rokotusvuorosi lähestyessä. Kunnat vastaavat rokotusten järjestämisestä. Koronarokotteen ottaminen Suomessa on vapaaehtoista. Se tarjotaan ilmaiseksi kaikille 16 vuotta täyttäneille.  

Koronarokotteen voit ottaa normaalisti, vaikka sairastaisit jotain muuta tautia. Raskaana oleville rokotetta suositellaan yksilöllisen harkinnan mukaan, joten keskustele asiasta lääkärisi kanssa. 

Koronavirusrokotteita arvioidaan samoilla laatu-, turvallisuus- ja tehokkuuskriteereitä kuin muitakin lääkkeitä. Lääkeviranomaiset myöntävät myyntiluvan vain rokotteille, jotka ovat tutkitusti tehokkaita ja turvallisia.  

Suomessa rokotteita hankitaan koko väestölle. Ensin rokotetaan koronapotilaita hoitava terveydenhuollon henkilöstö sekä muu ympärivuorokautisen hoivan henkilöstö ja asukkaat. Toinen rokoteryhmä ovat ikääntyneet ja riskiryhmäläiset. Viimeiseksi rokotetaan muu väestö. Lapsia ei rokoteta vielä, sillä lasten rokotuksista ei ole saatu riittävästi tietoa. 

Rokotteen jälkeen voit jatkaa normaalia elämää, mutta on silti tärkeää pitää maskia, muistaa turvavälit ja käsienpesu. 

Mitä virusmuunnokset tarkoittavat?

Viruksille on tyypillistä, että ne muuntuvat koko ajan. Näin tekee myös koronavirus. Kun virukset lisääntyvät, niiden perimään tulee muutoksia. Nämä muuntuneet virukset voivat poiketa ominaisuuksiltaan aiemmin levinneestä viruskannasta.  

Maailmalla kiertää tällä hetkellä useita eri koronaviruksen muunnoksia, jotka ovat peräisin Britanniasta, Etelä-Afrikasta ja Brasiliasta. Osa näistä muunnoksista leviää nopeammin eli tarttuu helpommin. Tällä hetkellä ei ole näyttöä, että Suomessa nyt kiertävät virusmuunnokset aiheuttaisivat vakavamman taudit kuin aiemmat viruskannat. 

Nyt käytössä olevat koronarokotteet antavat suojaa myös Suomessa olevia virusmuunnoksia vastaan. Virusmuunnosten kanssa suojaudutaan samalla tavalla kuin normaalistikin: kahden metrin turvavälit, käsienpesu ja kasvomaskit. Vähäisissäkin oireissa pitää mennä heti koronatestiin. 

Maskien oikeaoppinen käyttö

Koronavirus tarttuu, kun sairastunut henkilö yskii, aivastaa, puhuu tai laulaa. Kasvomaskin oikea käyttö voi vähentää tartuntoja estämällä pisaroita leviämästä ympäristöön.  

Kasvomaski ei ole hengityksensuojain, eikä se suojaa käyttäjään tehokkaasti. Kasvomaskien teho perustuu siihen, että mahdollisimman moni käyttää niitä oikein.  

Kasvomaskien käyttösuositus koskee 12 vuotta täyttäneitä. Pikkulapsille tämä ei sovi, koska maskien ohjeiden mukainen käyttö onnistuu vasta vanhempana. Maskia ei tule käyttää, jos se vaikeuttaa hengittämistä tai jos muut terveydelliset syyt estävät maskin käytön. Keskustele tarvittaessa lääkärisi kanssa. 

Kokeile eri malleja, jotta löydät sopivan mallin itsellesi.  

Varaa niin monta maskia kuin päivän aikana tarvitset. 

Pese tai desinfioi kädet ennen kuin laitat puhtaan maskin. Varmista, että se peittää suun, nenän ja leuan. Älä koske maskiin käytön aikana. Jos kosket, pese tai desinfioi kätesi.  

Poista maski puhtain käsin nauhoista. Laita kertakäyttöinen maski suoraan roskiin. Kangasmaskin voi laittaa muovipussiin tai suoraan pesukoneeseen. Pese tai desinfioi kädet käytön jälkeen. Älä käytä uudelleen samaa maskia, vaan vaihda puhtaaseen. 

Seuraa alueesi suosituksia maskin käytön suhteen.