Kesto: 6:40
Tekstitys: Suomi
Kieli: Suomalainen viittomakieli

Kuurojen Liiton joulukuun koronakatsaus

Marras-joulukuun vaihteessa koronatilanne on huonontunut hälyttävästi eri puolilla Suomea. Rajoitustoimia on tiukennettu eri paikkakunnilla, joissa korona on todettu olevan leviämisvaiheessa. Kansalaisten yhteinen huolenaihe on, miten joulunvieton käy tänä vuonna.  

Uusia koronavirustartuntoja eniten pääkaupunkiseudulla

Koronavirustilanne on huonontunut lähes kaikkialla Suomessa, mutta erityisesti pääkaupunkiseudulla ja Helsingin ja Uudenmaan (HUS) sairaanhoitopiirin alueella. Marraskuun lopulla tapausmäärät ovat kasvaneet jyrkästi. Tartuntoja todettiin kaikkien sairaanhoitopiirien alueella, mutta valtaosa HUSin alueella. 

HUSin lisäksi Päijät-Hämeen, Pohjois-Pohjanmaan, Kymenlaakson, Pohjois-Satakunnan ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirit ovat leviämisvaiheessa. Lisäksi ainakin 12 sairaanhoitopiiriä on ilmoittanut olevansa kiihtymisvaiheessa. 

THL suosittelee, ettei yli 50 hengen kokoontumisia järjestettäisi edes epidemian perustasolla olevilla alueilla

THL suosittelee, että koronaepidemian alueellisesta tilanteesta riippumatta yli 50 hengen yleisötilaisuuksia ja kokoontumisia ei järjestetä nyt missään puolilla maata. Monella alueella yleisötilaisuuksien rajoitukset ovat jo tiukempia.  

Epidemian perustasolla oleville alueille suositellaan, että yleisötilaisuudet ja kokoontumiset niin ulko- kuin sisätiloissakin rajoitetaan korkeintaan 50 henkilöön. Aluehallintovirastot tekevät päätökset alueiden kokoontumisrajoituksista.  

Epidemiatilanne on heikentynyt ympäri Suomea. Ihmisten välisten kontaktien vähentämiseen tarvitaan nyt lisää toimia.  

Sosiaali- ja terveysministeriö lähettää tekstiviestin kansalaisille

Sosiaali- ja terveysministeriö on huonontuneen koronatilanteen vuoksi sopinut suomalaisten puhelinoperaattoreiden ja Hätäkeskuslaitoksen kanssa, että Suomessa toimivien operaattorien liittymiin lähetetään koronavirusta koskeva tekstiviesti.  

Viestissä kehotetaan noudattamaan annettuja suosituksia ja rajoituksia, jotta taudin leviäminen saadaan pysähtymään.  

Viestin sisältö on: “STM tiedottaa: Koronatilanne Suomessa vaikeutuu. Suojaa itseäsi ja muita. Tarkista alueesi suositukset ja rajoitukset: thl.fi/alueet”.  

Viestejä aletaan lähettää keskiviikkona 2. joulukuuta. Viestit voivat tulla ihmisille eri aikoihin.  

HUSin suositukset

Suurin osa koronavirustartunnoista tapahtuu Uudellamaalla eli HUSin alueella.  

HUS suosittelee kasvomaskin käyttöä yli 15-vuotiaille. Etätyötä suositellaan mahdollisuuksien mukaan. Mikäli etätyö ei ole mahdollista, suositellaan työnantajaa ohjeistamaan kasvomaskin käyttöön kaikissa työtiloissa.  

Yksityistilaisuuksia, kuten perhetapahtumia, ei suositella järjestettäväksi ollenkaan. Poikkeuksena tähän ovat muistotilaisuudet, joihin osallistuu enintään 10 henkeä. Yleisötilaisuudet ovat kiellettyjä.  

Harrastustoiminta keskeytetään sisätiloissa, yli 20-vuotiaiden harrastustoiminta keskeytetään myös ulkona. Kilpailuja, otteluita tai sarjatoimintaa ei järjestetä.  

Toisen asteen oppilaitokset ja korkeakoulut siirtyvät etäopetukseen. 

Ravitsemusliikkeet noudattavat valtioneuvoston suosituksia toiminnassaan. 

Juhli joulua pienessä porukassa ja vältä ruuhkia

Joulukuun juhlat itsenäisyyspäivästä uuteenvuoteen kannattaa suunnitella mahdollisimman turvallisiksi hyvissä ajoin. Läheisten kanssa vietetty aika jouluna on tärkeää, eikä yksin kannata jäädä tänäkään vuonna. Nyt on hyvä juhlia samassa tilassa vain läheisimpien ihmisten kanssa ja suosia etäyhteyksiä. Ikääntyneiden kohdalla on tärkeää noudattaa heidän toiveitaan joulunvietosta.  

Joulukuun juhlien järjestämisessä tulee muistaa samat periaatteet kuin muulloinkin korona-aikana: hyvä käsi- ja yskimishygienia sekä turvaväleistä huolehtiminen. Kasvomaskin käyttö on suositeltavaa. Myös juhlapyhinä on hakeuduttava lievienkin koronavirukseen sopivien oireiden ilmaantuessa testiin ja pysytellä oireisena kotona.  

Vältä myös juhlaostosten tekeminen kauppojen ruuhka-aikoihin ja tilaa paketit ja kauppakassit suoraan kotiin. Ulkoilu on turvallinen tapa viettää aikaa joulupyhinä: yhdessä voi käydä haudoilla tai reippailla jouluvaloja ihastelemaan. 

Loppuvuonna epidemian tilanne saattaa nopeasti vaihdella alueellisesti. Seuraa ja noudata alueellisia suosituksia. Näin jokainen voi vaikuttaa taudin leviämiseen ja suojella sekä omaa että muiden terveyttä.