Kesto: 5:54
Tekstitys: Suomi
Kieli: Suomalainen viittomakieli

Kuurojen Liiton ajankohtaiskatsaus 18.3.2022

Viikon aiheina muun muassa perustettu koordinaatioryhmä ukrainalaisten pakolaisten tukemiseksi, disinformaatio kriisitilanteissa ja kulttuuripäivät.

Ukrainan kuurot pakolaiset-ryhmä Facebookissa

Kuurojen Liitto on perustanut koordinaatioryhmän tukemaan kuuroja pakolaisia Ukrainasta. Koordinaatioryhmä on perustanut Facebookiin ryhmän ”Ukrainan kuurot pakolaiset Suomessa”. Facebook-ryhmä on avoin kaikille, jotka haluavat olla mukana auttamassa ukrainalaisia pakolaisia.

Disinformaatio kriisitilanteissa

Muistutamme, että nyt leviää paljon disinformaatiota liittyen Ukrainan ja Venäjän sotaan. Kaikkea ei kannata uskoa heti, vaan ensin kannattaa pitää pää kylmänä ja katsoa lähdettä tarkemmin ja sitä, että kuka levittää viestiä. Disinformaatio leviää helposti kriisitilanteissa. Viittomakielisellä kirjastolla on aiheesta hyvä video nimeltään ”Fake News – Valeuutiset”.

Kulttuurituotannon kuulumiset

Valtakunnalliset kuurojen kulttuuripäivät ovat tulossa! Videolla Kuurojen Liiton kulttuurituottaja Teemu Lipasti-Sjöroos kertoo, miten koronavirus on vaikuttanut kulttuurituotantoon, tulevista kulttuuripäivistä ja muista kulttuuritapahtumista kesällä.

Vähemmistöjen kokemukset vihapuheesta

Oikeusministeriö on tilannut seurantaselvityksen vähemmistöjen kokemasta vihapuheesta ja häirinnästä, ja näiden vaikutuksista turvallisuuden tunteeseen. Vähemmistöillä tarkoitetaan esimerkiksi maahanmuuttajia ja seksuaalivähemmistöt ja niin edelleen. Viittomakieliset kuuluvat myös vähemmistöön.

Selvityksen avulla voidaan suunnitella ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä ja keinoja puuttua vihapuheeseen ja häirintään. Voit vastata kyselyyn tai pyytämällä haastattelua, joka voi toteutua puhelimitse, Teams-yhteydellä tai kasvotusten. Kysely on kolmella kielellä, suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Voit vastata kyselyyn maaliskuun aikana.

Uudet videot

Sekä Viittomakielinen kirjasto että Kuurojen Video ovat tuottaneet uusia videoita.

Viittomakielinen kirjasto tuotti ohjelman ”Paloturvallisen arki, jossa käsitellään tulipaloja ja niiden ehkäisemistä arjen pienillä teoilla. Ohjelma on vapaasti katsottavissa.

Kuurojen videon uusi video on jatkoa Bravuuri keittiössä-sarjalle. Tällä kerralla valmistellaan siskonmakkarakeittoa ja pannukakkua! Tarvitset maksusitoumuksen kunnaltasi nähdäksesi ohjelman.

Katseluiloa!