Kesto: 2:45
Tekstitys: Suomi
Kieli: Suomalainen viittomakieli

Koronapassi

Mikä on koronapassi? Millainen se on? Missä sitä käytetään? Tässä tiivis paketti, josta löydät kaikki tärkeät tiedot koronapassista.

Koronatilanteen jatkuttua on mietitty uusia toimenpiteitä, miten helpottaa hankalaa tilannetta. Yksi tällainen toimenpide on koronapassi. Sillä tarkoitetaan todistusta, mistä näkee, onko passin omistaja rokotettu, onko hän sairastanut hiljattain koronan tai onko hänellä tuore negatiivinen testitulos.  

Käytännössä jokaisella suomalaisella on tällaiset todistukset jo Omakannassa: siellä on EU:n koronatodistus. Alun perin todistuksen tarkoituksena on ollut helpottaa matkustamista.  

Nyt selvitetään, onko tätä koronatodistusta mahdollista käyttää kansallisena koronapassina. Jos koronapassi otetaan käyttöön, se oikeuttaisi pääsyn esimerkiksi kulttuuri- ja yleisötapahtumiin ilman rajoituksia.  

Mikäli koronapassi otetaan käyttöön, se ei ole tavallinen kuvallinen passi. Sellaista ei aikataulullisesti pystytä toteuttamaan. Todennäköisesti passi tulee olemaan mobiilisovelluksena tai QR-koodin muodossa. 

Passin pitää olla kaikkien saatavilla, mutta sen käyttö pitäisi olla mahdollisimman suppeaa. Käyttö olisi järkevää silloin, kun passi auttaa lieventämään nykyisiä rajoituksia ja välttämään tiukempien rajoitusten käyttöönottoa. Tällaisia paikkoja olisivat esimerkiksi museot, elokuvateatterit, konsertit tai festivaalit sekä mahdollisesti ravintolat. 

Koronapassi ei korvaa muita turvatoimia, kuten maskeja ja turvavälejä. Myös aluehallintoviraston määräämiin kokoontumisrajoituksiin ei voida vaikuttaa koronapasseilla, vaan näitä on aina noudatettava. 

Koronapassin valmisteluille on varattu ministeriöissä aikaa syyskuun loppuun asti.