Kesto: 05:34
Tekstitys: Suomi
Kieli: Suomalainen viittomakieli

Ajankohtaiskatsaus 25.5.2022: Kulttuuripäivät käynnistyvät Joensuussa

Tämän viikon aiheina mm. pitkään odotetut kulttuuripäivät sekä kesäinen päiväleiri lapsille. Viittomakielisessä kirjastossa on myös uutta mielenkiintoista ohjelmaa.

Kulttuuripäivät käynnistyvät perjantaina

Suomen suurin viittomakielinen kulttuuritapahtuma, kuurojen valtakunnalliset kulttuuripäivät, järjestetään Joensuussa toukokuun viimeisenä viikonloppuna. Perinteinen tapahtuma toteutetaan nyt 31. kerran.

Jo perjantaina 27.5. on luvassa oheisohjelmaa. Joensuu Tourilla pääset vierailemaan joko perhospuisto Botaniassa, Pohjois-Karjalan museossa tai osallistumaan karjalanpiirakan tekokurssille Marttojen opastamana. Luvassa on myös emäntien tieto- ja taitokilpailu sekä Deaf Pub -iltatapahtuma.

Varsinainen tapahtuma alkaa lauantaina 28.5. kello 10 avajaisilla ja lavaesityksillä Carelia-salissa. Esityksiä on luvassa pitkin päivää, ja illalla ne jatkuvat Deaf Pubin puolella. Lavaesitykset jatkuvat seuraavana päivänä kello 10 alkaen, ja tapahtuma huipentuu palkintojenjakotilaisuuteen alkaen kello 13.00.

Lämpimästi tervetuloa mukaan nauttimaan viittomakielisistä kulttuurielämyksistä ja tapaamaan ihmisiä pitkän tauon jälkeen!

Kuurojen kansanopiston päiväleiri

Mietitkö lapsellesi ohjelmaa koulun päätyttyä? Vinkki: Kuurojen kansanopisto järjestää perinteisen viittomakielisen päiväleirin 6.-10.6.2022 Valkeassa talossa!

Tällä kertaa leirin teemana on ilmasto. Ilmastoa tutkitaan leikkien, draaman, taiteen ja liikunnan kautta. Oletko koskaan miettinyt miltä hyönteishotelli näyttää? Voikohan sellaisen tehdä? Entä miten veden voi puhdistaa itse? Leirin vetäjinä toimivat Olga Green ja Petra Juva.

Ohjattua toimintaa on kello 9.00–13.30. Lapsen voi tuoda jo 8.30 ja hakea klo 14.00. Ilmoittauduthan pe 3.6. mennessä. Leirin hinta on 60 € /lapsi. Hintaan sisältyy lounaat Kuurojen kansanopistossa. Peruutus ilman kuluja on mahdollista ennen viimeistä ilmoittautumispäivää ja sen jälkeen lääkärintodistuksella. Leiri toteutuu, jos ilmoittautuneita on vähintään 10.

Tervetuloa kesäleirille, lapset!

Digiasioiden perus- ja etäkurssi viittomakielisille aikuisille

Kurssilla opiskellaan älylaitteiden ja tietokoneen peruskäyttöä, kuten esimerkiksi päivitysten ja sovellusten asentamista ja käyttöä sekä turvallisuusasioita. Kurssilla harjoitellaan myös vahvaa tunnistautumista, sähköisten palvelujen käyttöä sekä kuuroille tärkeitä palveluja kuten etätulkkausta, viittomakielisen kirjaston käyttöä ja hätäilmoitusta.

Etäkurssi järjestetään peruskurssin jälkeen ja ajankohta sovitaan peruskurssilla.

Kurssi järjestetään 16.09.2022 – 18.09.2022 Rovaniemen Santasportissa. Tapahtuma on maksuton.

Mitä mielenterveys on? -sarja Viittomakielisessä kirjastossa

Mieli ry:n tuottama kolmeosainen sarja käsittelee mielenterveyttä eri näkökulmista. Jaksot tarjoavat lyhyen tietoiskun siitä, mitä mielenterveys on, kuinka sitä voi vahvistaa ja mistä hakea apua mielenterveyden ongelmiin. Aihe on tärkeä, joten kannattaa käydä katsomassa.